PlusDa's Logisch

Met Kudus lijkt Ajax eindelijk een vervanger van Frenkie de Jong te hebben

Zonder romantiek, nostalgie, blinde loyaliteit en nog blinder optimisme heeft voetbal geen zin. Maar voetbal bevat ook logica. In de rubriek Da’s Logisch analyseert Het Parool elke maandag ‘het spel achter het spel’. Met vandaag aandacht voor de opvallendste speler aan Ajaxzijde in de voorbije weken: Mohammed Kudus. Hoe de midmid met de onorthodoxe speelstijl nu al eigenlijk niet meer weg te denken is uit het spel van de Amsterdammers.

Sam Planting
Vitessenaar Patrick Vroegh heeft moeite Kudus af te stoppen. Beeld BSR Agency
Vitessenaar Patrick Vroegh heeft moeite Kudus af te stoppen.Beeld BSR Agency

Natuurlijk hoeven we niet te doen alsof het schokkend is dat Kudus – evenals de andere zomeraanwinst Antony – meteen een hit blijkt op de Eredivisievelden. Ajax betaalde midden in de coronacrisis een slordige negen miljoen euro aan FC Nordsjaelland voor de Ghanese linkspoot. Oftewel, Kudus mocht vóór zijn twintigste verjaardag al meer kosten dan de gehele jaarbegroting van de vier kleinste Eredivisieclubs in het seizoen 2019/20. Aan Kudus hing dus een prijskaartje met bepaalde verwachtingen.

Dribbelmachine

Nu het nieuwe seizoen drie weken aan de gang is, lijkt Kudus de torenhoge verwachtingen niet alleen in te zullen lossen, maar zelfs te overtreffen. In Amsterdam blijkt de getalenteerde Ghanees op drie fronten al verder in zijn ontwikkeling dan het geval was toen hij nog in Denemarken speelde.

In de gewonnen thuisduels met RKC Waalwijk (3-0) en Vitesse (2-1) is het praktisch het eerste dat opvalt aan Amsterdamse zijde: Kudus, die start als tweede controleur naast Edson Álvarez, is een ware dribbelkunstenaar. Als Kudus de lijn doortrekt van zijn eerste twee competitieduels (4,5 geslaagde dribbels per duel), dan heeft de Eredivisie er een nieuwe dribbelkampioen bij. Voor de statistische context: vorig jaar was Heerenveen-aanvaller Chidera Ejuke met 4,1 geslaagde dribbelacties per wedstrijd koploper in deze categorie; de best dribbelende midmid (Kudus’ positie) vorig seizoen was AZ-middenvelder Fredrik Midtsjø, met gemiddeld 3,1 dribbels per duel.

Na het vertrek van Frenkie de Jong ontbrak het Ajax vorig seizoen aan een dribbelspecialist, iemand die in zijn ‘uppie’ een linie over kan slaan, op de opbouwende posities in het elftal. Buiten Ryan Gravenberch, die maar negen potjes meedeed, laat in 2019/20 geen enkele Ajacied die uitkomt op de twee controleursposities gemiddeld meer dan 1,5 geslaagde dribbelacties per 90 minuten noteren. Kudus gaat in dit opzicht voor flinke veranderingen zorgen.

In aanloop naar de 2-1 tegen Vitesse zien we pas echt hoe waardevol het voor een ploeg kan zijn om een dribbelaar in de as van het veld te hebben lopen. Onderstaand beeld is van krap tien seconden voordat Antony de 2-1 binnenschiet: de opbouw van Ajax, dat met tien man in ondertal staat, wordt tot aan de eigen doellijn vastgezet door Vitesse, dat met Matús Bero een middenvelder heeft laten uitstappen om Kudus persoonlijk te bewaken (omlijnd). Geen beeld waarvan je denkt: ‘Hier gaat zo een treffer aan de andere zijde van het veld uit vallen.’

Krap tien seconden na de uittrap van Onana maakt Antony de 2-1, met dank aan de versnelling van Kudus op het middenveld. Beeld FoxSports
Krap tien seconden na de uittrap van Onana maakt Antony de 2-1, met dank aan de versnelling van Kudus op het middenveld.Beeld FoxSports

Maar zes seconden later is het Kudus, nadat Dusan Tadic de doeluittrap van André Onana heeft teruggelegd, die met een splijtende versnelling Ajax plots op Arnhemse helft naar een vier-tegen-drie-overtal dribbelt.

Kudus dribbelt Ajax met een splijtende versnelling naar een vier-tegen-drie-overtal. Beeld FoxSports
Kudus dribbelt Ajax met een splijtende versnelling naar een vier-tegen-drie-overtal.Beeld FoxSports

Zeker tegenover opponenten die Ajax vast proberen te zetten, zoals Vitesse dat regelmatig (met succes) deed, vormt Kudus’ vermogen om zelf met de bal aan de voet van linie tot linie te komen een speciaal wapen voor Ajax, een wapen waarover het vorig jaar niet beschikte.

Maar misschien nog wel bemoedigender dan het feit dat Kudus’ dribbelsolo’s tot nu toe tot een goed einde komen, is dat hij zichzelf constant nieuwe kansen verschaft om het verschil te maken. Want Kudus heeft, naast een magnetische balbehandeling, ook een natuurlijk vermogen om vrij te komen van de dekking. Tegen RKC en Vitesse is hij daarom met afstand de Ajacied met de meeste balcontacten. Wat vooral opvalt, is hoe hij met lichaamsschijnbewegingen de tegenstander manipuleert.

Atletisch genoeg voor herstelwerkzaamheden

Kudus is geen pure midmid. In Denemarken speelde hij dikwijls als ‘valse spits’, hangende vleugelspeler en ‘op 10’; creatieve posities met minder defensieve verantwoordelijkheden. Om tegenwicht te bieden aan Kudus’ gebrek aan verdedigende ervaring, laat trainer Erik ten Hag de sobere Álvarez twee keer naast hem starten, en moet invaller Jurgen Ekkelenkamp die rol bekleden wanneer de Mexicaan rood krijgt tegen Vitesse.

Kudus is tegen RKC en Vitesse inderdaad een paar keer te betrappen op risicovolle keuzes, waarmee hij defensief tijdelijk in de problemen komt. Maar voor verdedigende hulp hoeft hij niet alleen naar ploeggenoten te kijken. De twintigjarige middenvelder beschikt over een behoorlijk atletisch vermogen, dat hij in zijn eerste twee duels dikwijls aanspreekt om een eerdere foute beslissing te compenseren.

Iets wat terug te zien valt in de cijfers. Geen Ajacied laat in de duels met RKC en Vitesse meer geslaagde tackles noteren. Kudus is een technisch type, en zal nooit als defensieve puinruimer opgesteld worden. Maar als hij met snelheid en acrobatiek kan blijven compenseren, is het grootste twijfelpunt van Ten Hag bij het opstellen van Kudus op een controleurspositie ook weggenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden