PlusReportage

Met koffie en redbull in de Melkweg kijken naar Trump en Clinton

In de Melkweg kon maandagnacht het debat live worden gevolgd. Het gevecht tegen de slaap is minstens even heftig als de strijd tussen Trump en Clinton.

Eva Hofman en Tim Luimes
Het lijkt af en toe wel een comedy­show, met het publiek als lachband Beeld Jeroen Jumelet
Het lijkt af en toe wel een comedy­show, met het publiek als lachbandBeeld Jeroen Jumelet

"Welke knettergekke idioten gaan in het holst van de nacht naar een debat kijken?" vraagt presentator Martijn de Greve (42) zich hardop af in de Melkweg, waar vannacht het tv-debat live gevolgd kon worden.

Dat is bijvoorbeeld Amerikafanaat Rebecca Looijen (22). Ze is gewapend met blikjes redbull en koffie, om de nacht door te komen - het is inmiddels 03.45 uur. "Clinton en Trump zijn allebei lekker op dreef," zegt ze.

Even later, als Trump iets roept, analyseert ze: "Schreeuwen werkt niet." Ze had een ergere schreeuwpartij verwacht, zegt ze. Trump valt haar mee.

Zoetsappige liedjes
Haar grootste zorg: de hele nacht wakker blijven. De koffie helpt, de redbull ook - de livemuziek, zoetsappige americana, absoluut niet. "Van liedjes val je alleen maar in slaap."

De rood-wit-blauwverlichte zaal is afgeladen met twintigers. Telkens wanneer Clinton een sneer richting Trump uitdeelt, klinkt luid gejuich en geklap; als hij haar in de rede valt met alleen 'wrong, wrong, wrong' - een terugkerend thema - wordt hard gelachen. Het lijkt af en toe wel een comedy­show, met het publiek als lachband.

Alleen Glenn Tuijt (25) lacht niet mee. Hij is de enige die klapt als Trump begint over het e-mailschandaal rond Clinton. Op zijn jasje prijken twee speldjes: de Amerikaanse vlag en de olifant van de Republikeinse Partij.

De minst slechte
De student bestuurskunde (en actieve VVD'er) vindt de Republikeinse family values belangrijk, zegt hij. Liever had hij Rand Paul of Ted Cruz als kandidaat gezien, maar van de twee kandidaten die nu over zijn, is volgens hem Trump de minst slechte.

"Het is een revolutie in de Amerikaanse politiek. Hij vertegenwoordigt de mensen die geen vertrouwen meer hebben in de elite."

Clinton zal, analyseert het deskundigenpanel van Michiel Vos, Rick Nieman, Lars Duursma en Jurjen van den Bergh, het electoraat van boze witte mannen voor zich moeten winnen.

In het publiek maakt een vrouw zich kwaad. Vier witte mannen die praten over andere witte mannen? Waar blijven de vrouwen?

Popcorn
De vrouw in kwestie wordt het podium opgeroepen. Cathrien Maas (27) is in de VS geboren en mag dus stemmen. Het is Clinton geworden, zegt ze, omdat ze een vrouw is - dat moet reden genoeg zijn.

"Hé, een verdwaalde feminist," zegt presentator De Greve. "Ik stem eerder op Clinton ondanks dat ze een vrouw is."

Maas mag het podium weer verlaten. Ze krijgt een handje popcorn.

Lees ook deze analyse: Trump zakt door het ijs tijdens het eerste tv-debat met Clinton [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden