Plus

Met Klaas Dijkhoff Nieuw-West in: 'Ik heb schijt aan Wilders'

VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff kwam in Nieuw-West praten over zijn plan voor straffen in probleemwijken en moest er spitsroeden lopen. 'Voelt u zich dan onveilig hier?'

Beeld Rink Hof

In debatcentrum Argan in Slotervaart legt VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff het donderdag nog eens uit. Nee, hij wil bewoners van probleemwijken niet dubbel zo hard straffen. Ja, criminelen een zwaardere straf opleggen na misdrijven in zwakke buurten is een van de suggesties die hij gedaan heeft.

Hij schiet uit zijn slof als een van de jongens zijn uitspraken met 'meer of minder Marokkanen' van Geert Wilders vergelijkt. "Ik wens niet op een lijn te worden gezet met die man, ik heb schijt aan Geert Wilders."

In de week van Prinsjesdag lanceerde Dijkhoff een plan om in te grijpen in wijken waar de overheid aan gezag heeft ingeboet. Onderdeel daarvan is dat criminelen, naar Deens voorbeeld, een dubbel zo zware straf kunnen krijgen als ze in een achterstandswijk in de fout gaan.

In eerste instantie viel het halve land over hem heen, woedend omdat Dijkhoff een dubbele juridische standaard zou bepleiten. Ook het Amsterdamse PvdA-raadslid Sofyan Mbarki was pissig, maar bij zijn kritiek stuurde hij ook een uitnodiging aan Dijkhoff. Of de VVD-fractievoorzitter uit de Tweede Kamer eens met eigen ogen wilde zien hoe het anders kan.

Prachtig en netjes
Bijna drie maanden later loopt Dijkhoff met Mbarki door Slotervaart. Ze hebben er dan al een bezoekje aan het Calvijn College opzitten, een van de succesverhalen uit Nieuw-West.

Het is iets wat Dijkhoff herkent uit andere werkbezoeken, in de Schilderswijk en in Arnhem. "Op straat oogt het allemaal prachtig en netjes, daar zijn we goed in in Nederland. Maar de problemen zitten achter de voordeur."

Dat kan jongerenwerker Youssef el Mourabet beamen. Beleefd zegt hij waar het op staat tegen de VVD'er. Met perspectief op een beter leven lok je meer jongens uit het criminele circuit dan met dubbel straffen, is zijn boodschap. Hij merkt ook dat het moeilijk is om lang boos te blijven op Dijkhoff als je een tijdje met hem oploopt.

Als Youssef uitlegt wat een drempel de vog-aanvraag (verklaring omtrent het gedrag) kan zijn voor veel jongens met problemen, erkent Dijkhoff dat ronduit. "Dat vog-verhaal is een beetje uit de hand gelopen," zegt hij, wandelend over de Johan Huizingalaan. "Het was nooit de bedoeling om daar mensen mee af te schrijven."

Stoere krantenkoppen
Mbarki valt Dijkhoff nooit direct aan, maar laat Slotervaart voor zichzelf spreken. Zo wordt Dijkhoff in debatcentrum Argan stevig onder vuur genomen door een groep assertieve jongeren. Zij zijn verbolgen over de karikatuur die Dijkhoff volgens hen heeft neergezet van buurten als Slotervaart.

Sofyan Mbarki (l) nodigde Dijkhoff (r) uit. In het midden jongerenwerker Youssef el MourabetBeeld Rink Hof

Vooral het criterium dat hij noemde voor het toepassen van de dubbele bestraffing, in een wijk die uit meer dan 50 procent inwoners met een migratieachtergrond bestaat, moet het ontgelden. "Voelt u zich dan onveilig hier?"

Nee, dat niet. Dijkhoff verweert zich door te zeggen dat zijn plan niet juist wordt uitgelegd en dat hij er, ondanks de stoere krantenkoppen, goed over heeft nagedacht. "U bent toch politicus? Dan weet u toch hoe dit soort woorden overkomen?" zegt Nizar.

Touché. Maar Dijkhoff dwingt ook respect af, door zich kwetsbaar op te stellen als het over integratie gaat. "Ik ben niet tevreden met de manier hoe we het thema integratie hebben aangepakt, terwijl wij er als liberalen wel over gingen."

Spijt heeft Dijkhoff niet van zijn idee. Maar als hij met betere suggesties een meerderheid kan verzamelen voor zijn wijkenaanpak zal hij er niet coûte que coûte aan vasthouden, belooft hij Mbarki.

De PvdA'er is tevreden. "Nu maar hopen dat hij deze toon vasthoudt in dat rechtse Den Haag."

Beeld Rink Hof
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden