Met Kasbank verlaat wéér een statige bank de binnenstad

Een van de laatste iconen van de vervlogen Amsterdamse ambities om het financieel centrum van Europa te worden, verlaat de binnenstad. De Kasbank vertrekt.

Herman Stil
Kasbank verhuist naar een nondescript pand onder de rook van de Arena Beeld anp
Kasbank verhuist naar een nondescript pand onder de rook van de ArenaBeeld anp

Na 211 jaar binnenstad volgt Kasbank, de 'bank' van pensioenfondsen en grote investeerders al die andere financiële instellingen en strijkt neer in Zuidoost.

Er wordt gebadderd op de plek waar Kasbank nog niet zo lang geleden zijn kluizen had. Het strenge atrium, waar ook tijdens kantooruren een vallende spel goed hoorbaar was, is nu kroonluchterrestaurant The Duchess, het ruime kantoor van de topman - niet zelden van adellijke afkomst - is nu een vijfsterrensuite.

Teken aan de wand
Kasbank verlaat de binnenstad als een hordeloper. In 2012 verkocht het zijn bakermat aan de Spuistraat voor naar verluidt 76 miljoen euro aan hotelier EHPC, die het toevoegde aan zijn 'stadsresort' W Amsterdam.

De bank week uit naar de Nieuwezijds, naar het voormalige Telegraafpand, waarvan de bakstenen - het blijft een bank - al op de balans stonden.

De verkoop van het onderkomen, vorig najaar, was al een teken aan de wand. En nu gaat 'Kas' in september waar al zo veel banken zijn voorgegaan: naar de kantorenperiferie.

Kasbank trekt in het nondescripte onderkomen van het inkrimpende Maxeda (Praxis, Formido) onder de rook van de Arena. De doe-het-zelf­keten verhuist naar een kantoorcomplex iets verderop.

Hogere financiën
Aan de Spuistraat had Kas nog wel eens de ambitie uit te groeien tot een heuse consumentenbank, met een strategisch geplaatste flappentap als eerste aanzet. Maar het bedrijf heeft zich de afgelopen jaren ruim teruggetrokken op hogere financiën, als toezichthouder op beleggingen van pensioenfondsen, verzekeraars en investerings­maatschappijen en beheerder van omvangrijk kapitaal.

Het bedrijf wil zijn 700 medewerkers nu goedkoper onderbrengen. Daarvoor wordt het nieuwe onderkomen wel eerst helemaal verbouwd.

Kasbank was sinds het vertrek van Deutsche Bank in 2011 zo ongeveer de laatste der Mohikanen in de financiële binnenstad, die anderhalf decennium geleden nog als 'Amsterdam Financieel Centrum' Londen en Frankfurt naar de troon had moeten stoten.

In de jaren negentig zaten er bijna zestig financiële instellingen met elk meer dan honderd werknemers in de binnenstad.

Maar nadat de Amsterdamse beurs was overgenomen door die van Parijs, begon de leegloop van de binnenstad.

Nog geen 7000 van de 45.000 financi­ele arbeidsplaatsen zitten er volgens de laatste telling nog. Twintig jaar geleden waren dat er nog ruim 12.000.

The Bank
Waar aan het Rembrandtplein ABN Amro huisde, worden nu in bedrijfsverzamelgebouw The Bank games gemaakt (Guerrilla) en hotelkamers verhandeld (Booking). Voorheen Fortis aan het Rokin opent dit najaar als luxe warenhuis Hudson's Bay. Kredietverzekeraar Atradius is aan de Keizersgracht opgevolgd door Travelbird.

Na Kasbank is Euronext Amsterdam nog nu financieel vaandeldrager van enige omvang, met Theodoor Gilissen aan de Keizersgracht en BNP Paribas die - hoe toepasselijk - ook in The Bank zit. Verder huizen alleen nog bescheiden banken als Bank Ten Cate & Cie (Herengracht), Rabodochter Stroeve (Keizersgracht) en KBC-dochter Theodoor Gilissen (Keizersgracht) nog in een grachtenpand.

De nieuwe eigenaar van het Kaspand aan de Nieuwezijds gaat na vertrek van Kas het 8000 vierkante meter grote pand opnieuw ontwikkelen tot kantoorgebouw en winkelruimte, vergelijkbaar met wat het eerder met The Bank heeft gedaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden