Plus

Met het erfpachtvoorstel van Van der Burg is niemand meer blij

De steun voor het erfpachtvoorstel van wethouder Eric van der Burg (VVD) brokkelt af. Huizenbezitters zijn boos, makelaars ontevreden en ook zijn eigen VVD en coalitiegenoot D66 uiten hun zorgen.

Woningbezitters lieten zich gisteren in het Frans Otten Stadion niet overtuigen door wethouder Van der Burg Beeld Maarten Brante
Woningbezitters lieten zich gisteren in het Frans Otten Stadion niet overtuigen door wethouder Van der BurgBeeld Maarten Brante

Als VVD'er een zaal toespreken in Amsterdam-Zuid, dat is normaal gesproken een makkie. VVD-wethouder Eric van der Burg stond dinsdagavond voor zo'n zaal in het Frans Otten Stadion en toch speelde hij een uitwedstrijd.

Huizenbezitters in Zuid, de natuurlijke achterban van de VVD, zijn ontevreden over het plan van het college om het erfpachtstelsel grondig te hervormen. Mensen kunnen volgens dit voorstel in de tweede helft van het jaar kiezen hun erfpacht voor altijd af te kopen, of hun canon voor eeuwig vast te zetten. De keuze is vrijwillig, ze kunnen ook alles laten zoals het is en pas betalen als hun erfpacht afloopt.

Onverkoopbare woningen
"Diefstal," klonk het al snel in de zaal, gevolgd door applaus van de circa 250 aanwezigen. De erfpachters in Zuid vinden dat ze te veel moeten betalen, kunnen de afkoop of nieuwe canon niet financieren en maken zich vooral heel grote zorgen.

Sommigen moeten vele tonnen betalen om hun erfpacht voor eeuwig af te kopen. "Mijn buren, ik en honderden anderen worden door uw beleid gedwongen ons huis te verkopen," zei een van de aanwezigen. Van der Burg verdedigde zijn voorstel met verve, maar wist niemand te echt te overtuigen.

Zo brokkelt de steun voor de plannen nog verder af. Zo'n vijfhonderd huizenbezitters demonstreerden bij de Stopera tegen de plannen, Vereniging Eigen Huis, belangenbehartiger van woningbezitters, had vorige week geen goed woord over voor de Amsterdamse plannen, die 'grenzen aan diefstal'.

Onverkoopbaar
Gisteren trok ook de Makelaarsvereniging Amsterdam fel van leer tegen Van der Burg omdat die vreest dat woningen onverkoopbaar worden.

Maar ook in de raad is er nauwelijks nog enthousiasme voor de stelselwijziging. Coalitiepartij D66, aanvankelijk bondgenoot van Van der Burg in het erfpachtdossier, en zijn eigen VVD toonden zich al eerder kritisch en zullen vandaag in de raad, waar vele tientallen boze erfpachters komen inspreken, hun zorg uiten over de plannen.

Zij vinden dat in het nieuwe stelsel voor grote delen van de stad zulke hoge grondprijzen gelden, dat voor erfpachters geen voordeel is te behalen. Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad moet Van der Burg het al helemaal niet hebben.

Groot politiek risico
De vraag rijst wie nog wel blij is met de plannen. Goed beschouwd is zelfs Van der Burg zelf niet helemaal tevreden. Hij wil het liefst helemaal van erfpacht af, zegt hij af en toe 'als VVD'er'. Maar als wethouder verdedigt hij het compromis dat hij sloot met D66 en vooral SP.

De wethouder staat voor de plannen van de coalitie en toont hiermee moed, maar loopt ook groot politiek risico. Hij dreigt, met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in zicht, langzaam weg te zakken in een moeras, dat hij nota bene zelf heeft gecreëerd. En niemand die hem een touw toe werpt.

Lees ook: Dit is wat we weten over het erfpachtstelsel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden