PlusInterview

'Met heel mijn wezen denk ik dat ik het onderwijs in moet'

In 2012 stond ze nog op nummer 4 van de kandidatenlijst van de PvdA. Maar bij de verkiezingen van volgend jaar ontbreekt de naam van Tanja Jadnanansing. De Amsterdamse stopt als Tweede Kamerlid en wil verder als bestuurder in het middelbaar beroepsonderwijs.

Tanja Jadnanansing in de Tweede Kamer Beeld ANP
Tanja Jadnanansing in de Tweede KamerBeeld ANP

Vorige week vierde Tanja Jadnanansing haar 49ste verjaardag. Het zette haar aan het denken: waar wordt ze nou écht gelukkig van? In het antwoord kwam politiek niet voor. "Met heel mijn wezen denk ik: ik moet het onderwijs in."

Op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 2012 was u de hoogste stijger. U stond op plek 4, pal achter partijleider Diederik Samsom en bewindspersonen Jetta Klijnsma en Ronald Plasterk. Heeft u die hoge notering waargemaakt?

"Ik kreeg toen al kritiek. 'Wat stelt zij nou voor?!' Niet per se van partijgenoten hoor. Ik denk dat de fractie de meerwaarde ziet van een positief, energiek en creatief persoon. Ik kan me ook dienstbaar opstellen. Kamerleden moeten vaak continu opvallen. Ik ben niet heel spannend. Ik doe mijn ding en zoek de media niet echt op. Maar ik heb nooit gehoord 'wat ben je ons tegengevallen'."

Heeft uw afkomst ook nog meegespeeld bij die hoge plek?

"Ik hoop dat het en-en is: dat ze een positief verbindend persoon zochten én een Surinaams-Nederlandse vrouw. Ik heb meerdere kanten. Mijn moeder is katholiek, maar mijn zusje en ik mochten kiezen. Ik ben belijdend hindoe, zij is katholiek. Toch mochten mijn man en ik peetouders worden van mijn nichtje. Ik heb nu een Bijbel thuis, voor haar. Zij brandt kaarsjes bij Jezus én Krishna. Dat vind ik mooi."

Ervoer u de fractie als knellend? U werd wel eens teruggefloten.

"Politiek is compromissen sluiten. Dat weet je van tevoren. Tegelijkertijd moet je het in de politiek alleen doen. Het wordt gezien als zwakte als je om hulp vraagt. Nou, ik deed dat lekker toch."

Spelen de slechte peilingen van de PvdA nog een rol bij uw beslissing?

"Er is in de politiek altijd de kans dat je bij volgende verkiezingen niet terugkeert. Dit was voor mij een moeilijke beslissing. Toen ik mijn besluit aan Diederik (Samsom, red.) en Hans (Spekman, partijvoorzitter, red.) vertelde, vonden zij het erg jammer. Ze hebben me niet overgehaald om te blijven nee. Daar was ik te resoluut voor. Ik ga weg uit de Tweede Kamer, niet uit de politiek. Ik blijf PvdA'er."

Ooit zei u dat u ook voor GroenLinks in de Kamer had kunnen zitten.

"Toch niet nee. De sociaaldemocratie gaat me teveel aan het hart."

GroenLinks schuift onder Jesse Klaver anders steeds meer die richting op.

"Maar als ik op een PvdA-bijeenkomst ben, en al die mensen zie - het zijn zulke leuke mensen - die zich met hart en ziel inzetten voor de samenleving, dan denk ik: dit is echt míjn club."

U hielp de tegenstanders van de rekentoets aan een Kamermeerderheid en kwam daarna hard in aanvaring met VVD-staatssecretaris Dekker van Onderwijs.

"Dat hoort erbij; dat is ok. Toen ik mails kreeg van mbo'ers die schreven dat ze door die rekentoets zouden zakken, kon ik daar niet van slapen. Dekker was inderdaad niet heel blij met me. Maar op een gegeven moment stuurde hij me een sms'je: 'laten we koffie gaan drinken.' Dat hebben we gedaan en toen was het ook klaar."

En nu wilt u de overstap maken naar het onderwijs.

"Ik had deze ambitie nooit gehad zonder de politiek en de portefeuille onderwijs die ik in de PvdA-fractie kreeg. Nu is het meer dan ooit belangrijk om jongeren te begeleiden die niet weten waar ze naartoe moeten. Er is zoveel boosheid, over en weer, en geen begrip voor elkaar. Ik wil die verbinder zijn. Het vmbo en het mbo gaan mij aan het hart."

Uw eigen PvdA-minister Jet Bussemaker lijkt vooral te willen dat jongeren almaar hogerop komen.

"Het is jammer dat dat imago aan haar kleeft. Ze is juist een warm pleitbezorger voor het mbo. Excellentie is voor mij je uiterste best doen. Mijn eigen studie ging ook niet van een leien dakje. Ik was in alles gemiddeld. Een mbo-student is nu bezig met mijn fiets. Als je hem hoort praten over fietsenmaken, dan wil je zelf fietsenmaker worden. Vergeet niet: zonder mbo'ers zouden we naakt zijn, zou ons haar niet geknipt zijn en hadden we geen schoenen aan onze voeten. Ik wil hun ambassadeur zijn."

Heeft het mbo dat nodig?

"Ik bekommer me om jongeren die door hun achternaam of het feit dat ze een kleurtje hebben niet op stage kunnen. Op de Open Scholengemeenschap Bijlmer, waar ik iedere maandag vmbo'ers les geef, zit een meisje dat - net als ik - met een Surinaams accent spreekt. Ze was één dag op snuffelstage geweest, maar ze wilde niet meer terug. De baas van het bedrijf had namelijk gezegd dat ze met dat accent nooit iets zou bereiken. Je moet je niet uit het veld laten slaan. Als dat lukt, is mijn hele dag weer goed."

Eigenlijk wilt u dus voor de klas staan?

"Nee. Ik was een keer op werkbezoek toen een mbo-student mij vroeg waarom ik niet in de hoogste regionen zat. Toen dacht ik: nou inderdaad! Ik wil dus leiding geven, in een college van bestuur bij een mbo in de Randstad. Ik hoop dat de witte mannen in pakken die scholen besturen me dat zullen gunnen. Maar ik wil het ook combineren met lesgeven. Ik gooi er gewoon een 'Tanja-sausje' overheen."

Tanja Malti Jadnanansing
- Leiden, 26 april 1967
- Studeerde rechten
- Was mede-oprichter van een informatiecentrum voor Amsterdamse jongeren
- Werkte als diversiteitsmanager bij de NPO
- Had diverse functies bij de NOS
- Werd in 2010 gekozen in de Tweede Kamer
- Jadnanansing woont met haar man in Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden