Opinie

'Met Halsema kan Amsterdam nu echt duurzamer worden'

Donderdag wordt Femke Halsema beëdigd als burgemeester van Amsterdam. Volgens Sander Chan kan de stad met een groene burgemeester een inhaalslag maken.

De Hemcentrale in het Westelijk Havengebied zou niet pas in 2025 moeten sluiten, maar veel eerder.Beeld Peter Elenbaas

Wereldwijd zijn steden ­verantwoordelijk voor meer dan 70 procent van energie-gerelateerde broeikasgassen. Daarnaast merken steden steeds duidelijker de gevolgen van klimaat­verandering, zoals heftige hittegolven, periodes van droogte en hevige neerslag.

Dit betekent hoge kosten om steden klimaatbestendig te maken. Steden zijn steeds vaker spelers van formaat in klimaatbeleid.

Steeds meer steden, van Washington tot Sydney, beloven hun uitstoot van broeikasgassen terug te brengen naar nul, nog voor 2050. Zelfs snelgroeiende steden in ontwikkelingslanden zoals Accra, Rio de Janeiro, Dar es Salaam en Dakar, die weinig blaam treffen voor klimaatverandering, nemen straffe maatregelen om klimaatneutraal te worden.

Amsterdam kan het zich economisch én moreel niet permitteren achter te blijven.

In 2014 won de stad een 'City Climate Leadership Award' voor het Amsterdams Investeringsfonds, dat investeert in hernieuwbare energieprojecten en duurzame regionale ontwikkeling.

Amsterdam heeft in verband met het C40-netwerk voor 'city climate leaders' ook beloofd in 2040 ongeveer 70 procent minder uit te stoten ten opzichte van 1990.

Deze doelstelling is enerzijds te laag in het licht van de pas gepresenteerde klimaatwet, die stelt dat uitstoot van broeikasgassen met ten minste 95 procent gereduceerd moet worden in 2050.

Anderzijds lijkt een reductie van 70 procent in 2040 onhaalbaar, omdat Amsterdam nog een flinke inhaalslag te maken heeft in klimaatbeleid.

Woningvoorraad niet duurzaam
Met een groene burgemeester en een coalitie die sterk wil inzetten op duurzaamheid en groen, kan Amsterdam klimaatdoelstellingen wat betreft de bebouwde omgeving, transport en duurzame energie flink aanscherpen.

De 24 jaar oude kolengestookte Hemcentrale moet bijvoorbeeld niet in 2025 dicht maar al veel eerder - ook om aan het vonnis in de Urgenda-klimaatzaak te kunnen voldoen dat stelt dat Nederland vóór 2021 veel minder CO2 moet uitstoten.

Het tot 2030 openhouden van de op een na grootste steenkolenoverslag van Europa is onverenigbaar met het nieuwe streefdoel.

Onder het huidige beleid blijft de Amsterdamse woningvoorraad niet duurzaam; de meeste corporatiewoningen hebben niet eens energielabel B en een groot deel van de huizen blijft zelfs na 2040 aangesloten op aardgas.

Door ferm klimaatbeleid kan Amsterdam grote invloed uitoefenen. Als grootaandeelhouder van Europa's op twee na grootste luchthaven kan Amsterdam een grote rol spelen in het beperken van de groei van de luchtvaart en de daarmee gepaard gaande steeds grotere uitstoot van broeikasgassen.

Sander Chan is senior onderzoeker (Duits Instituut voor Ontwikkelingsbeleid) en assistent-professor (Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling).Beeld Barbara Frommann

Tegelijkertijd is daadkrachtig klimaatbeleid ook een kans om de Amsterdamse economie te versterken. Volgens de toonaangevende econoom Nicholas Stern vallen de kosten van het nemen van klimaatmaatregelen in het niet bij de kosten die het oplevert als de stad niets doet.

Al jaren groeit de werkgelegenheid in groene sectoren harder dan gemiddeld. Transitie naar een klimaatneutrale toekomst brengt innovatie met zich mee en kansen voor het lokale bedrijfsleven in bijvoorbeeld elektromobiliteit,
of juist low-tech fietsmobiliteit en duurzaam bouwen.

Catastrofaal
De wereld is al een graad warmer dan tijdens het begin van de industriële revolutie. De gevolgen van klimaatverandering zijn al merkbaar en vaak catastrofaal: extreem weer, migratie, voedselonzekerheid en conflicten over schaarse natuurlijke bronnen.

Als internationaal knooppunt en metropool op zeeniveau kan Amsterdam zich niet vrij wanen van de gevolgen van klimaatverandering. Als rijke, multiculturele stad heeft Amsterdam bovendien een belangrijke voorbeeldrol te spelen.

Met Halsema als burgemeester en een progressieve coalitie heeft Amsterdam de kans werkelijk klimaatkampioen te worden. Scherpe doelen stellen hoort daarbij. Daarnaast zal Amsterdam Den Haag af en toe moeten laten zien dat klimaatoplossingen slimmer en sneller kunnen.

De beëidiging van Femke Halsema is live te volgen op Parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden