PlusPS

Met geld omgaan? Dat lukt deze kinderen best aardig

De vraag 'Maakt geld gelukkig?' stellen aan kinderen, is hem beantwoorden: dat doet het. In een landelijke themaweek leren ze met geld om te gaan. Deze vier lukt dat al aardig.

Liz Pieters (7), Oost Beeld Charlotte Odijk
Liz Pieters (7), OostBeeld Charlotte Odijk

"Willen jullie geld verdienen?" Een man die er met hoed en groen kostuum uitziet alsof hij zo uit de Gouden Eeuw is komen wandelen, heet voor het Scheepvaartmuseum een basisschoolklas welkom. "Aye aye kapitein!" roepen de leerlingen. "Maakt geld gelukkig?" vraagt hij hen. "Aye aye," klinkt het nu wat vertwijfeld.

Die laatste vraag is het thema van de zevende editie van de Week van het Geld, die maandag officieel begon met onder meer 300 scholieren uit groep 5, 6, 7 en 8, demissionair staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank.

Door het hele land leren kinderen deze week via activiteiten hoe om te gaan met geld onder het motto jong geleerd is oud gedaan.

"Dat is belangrijk, omdat we zien dat kinderen die zakgeld krijgen - en daardoor leren met geld om te gaan - later minder snel in de financiële problemen komen," zegt ­Gabriëlla Bettonville van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Gewiekste marketing
Brandt het geld bij het ene kind in de zak, een ander haalt het juist nooit uit zijn spaarvarken, maar beiden moeten leren hoe je het uitgeeft. Het Nibud, die de Week van het Geld ondersteunt, adviseert daarom al op ongeveer zes­jarige leeftijd te beginnen met zakgeld - wanneer kinderen leren tellen en lezen. Dan leren ze met geld keuzes te maken en dat is hard nodig als je op je achttiende financieel verantwoordelijk wilt zijn.

Volgens Bettonville is het de laatste jaren alleen maar ­belangrijker geworden hoe je je geld uitgeeft, nu vaste ­banen geen zekerheid meer zijn, een huis niet volledig ­gefinancierd wordt en een vangnet niet vanzelfsprekend is.

Tegelijk wordt het mensen steeds moeilijker gemaakt de verleiding van het kopen te weerstaan, vooral online. "Met één muisklik zit het in je winkelwagen."

Ook door jongeren wordt online flink geshopt, vooral voor games, films en muziek. Dat blijkt uit onderzoek naar het online financieel gedrag onder 1100 jongeren in de leeftijd van 11 tot 16 jaar, in opdracht van Wijzer in geldzaken. Wel overleggen bijna alle jongeren bij online uitgaven boven de vijftig euro altijd eerst met hun ouders.

Met Petje op, petje af wordt in het Scheepvaartmuseum gepeild hoe de kinderen denken over geldzaken. Krijgen ze genoeg zakgeld? Best wel. Kopen ze daar vooral snoep van? Sommigen. Lenen ze weleens geld? Bijna niemand.

En maakt geld nu gelukkig? Staatssecretaris Dekker denkt een beetje, want 'heb je geen geld, dan kun je wel ongelukkig worden'. Mwah, zeggen veel kinderen. "Met heel veel geld kun je je net zo goed eenzaam voelen."

"Ik wil er later een huis in een flat van kopen"Beeld Charlotte Odijk

Liz Pieters (7), Oost

Liz krijgt vijftig cent zakgeld per maand en dat vindt ze eigenlijk wel genoeg. "Meestal zit het in mijn spaarpot en doe ik er niets mee. Het is voor later als ik groot ben. Dan kan ik er misschien een huis van kopen. Een huis in een flat, want daarin voel ik me veilig. Of ik maak een huis, want ik wil architect worden."

Ze geeft helemaal niet zo om geld. "Ergens plezier in hebben is belangrijker. Want je kunt wel een heel groot huis hebben, maar daar kun je je ook heel erg vervelen en eenzaam voelen. En ik wil het vooral gezellig hebben."

'Ik koop iets minder, maar wel duurder' Beeld Charlotte Odijk
'Ik koop iets minder, maar wel duurder'Beeld Charlotte Odijk

Wicher Jensema (10), Centrum

"Vroeger kon ik niet zo goed sparen," zegt Wicher. "Ik gaf bijna alles uit aan ­Lego, daar ben ik gek van. Nu kan ik er beter mee omgaan. Ik koop minder, zodat ik iets grotere en duurdere dingen kan kopen. Laatst nog een computerspelletje." Dat doet hij van 1,50 euro per week, en weloverwogen.

"Ik zoek het eerst op internet op en kijk of het ergens anders goedkoper is. Als het te duur is, wacht ik nog even tot ik meer heb gespaard of tot mijn verjaardag." Waar hij het absoluut niet aan uitgeeft? "Snoep, want dat is in één keer weg. Speelgoed is veel langer leuk."

'Van te veel geld word je hebberig' Beeld Charlotte Odijk
'Van te veel geld word je hebberig'Beeld Charlotte Odijk

Noé Dalfour (9), Centrum

"Ik heb mijn spaarpot - een groen varken - al een paar weken niet aangeraakt." Noé krijgt geen zakgeld, maar wel wat geld voor haar verjaardag. Ze bewaart het voor als ze iets ziet wat ze echt heel graag wil kopen. Pokémonkaarten, bijvoorbeeld. En verder wil ze later vooral genoeg hebben om de huur van te betalen.

"Van te veel geld word je hebberig, daardoor verlies je al je vrienden en dan blijf je alleen over." Mocht ze nu opeens veel geld hebben, dan zou ze een groot deel weggeven aan mensen die geen eten hebben. "En een puppy kopen voor mezelf."

'Ik besteed alleen een tientje op de kermis' Beeld Charlotte Odijk
'Ik besteed alleen een tientje op de kermis'Beeld Charlotte Odijk

Mio Valk (11), West

Omdat zijn ouders gescheiden zijn, krijgt Mio dubbel zakgeld. Elf euro per maand van papa en elf van mama. "Best veel, vind ik, maar ik kan het goed sparen." Hij geeft bijna nooit zomaar wat uit, behalve misschien een tientje als hij met vrienden naar de kermis gaat.

"Ik weet meestal toch niet zo goed wat ik wil kopen." Maakt geld gelukkig? "Niet het geld, denk ik, wel wat je ermee doet. Ik zou later bijvoorbeeld wel graag op vakantie willen. En van helemaal geen geld word je misschien wel ongelukkig. Dan kun je dakloos worden en dat wil ik niet."

Hoeveel zakgeld?

Van alle 5 tot 11-jarigen krijgt 69 procent zakgeld.

Leeftijd en bedrag per week
8: 1 - 2 euro
9: 1,20 - 2
10: 1,70 - 2
11: 2 - 2,30
12/13: 15 - 20
14: 18 - 20
15: 20 - 22

Bron: Junior monitor 2016 en Nibud Scholierenonderzoek 2016.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden