PlusAnalyse

Met een paar miljoen krijg je een kolencentrale niet dicht

Een ludieke actie heeft de discussie over de sluiting van de kolengestookte elektriciteitscentrale op de Hemweg op scherp gezet. Ook de gemeente roert zich in deze kwestie, tot ergernis van stroomproducent Nuon.

Roelf Jan Duin
De schoorsteen van de Hemwegcentrale is in bijna heel Amsterdam te zien Beeld Floris Lok
De schoorsteen van de Hemwegcentrale is in bijna heel Amsterdam te zienBeeld Floris Lok

Een 'stuntbod', zo omschreef Nuon de een miljoen euro die energieleverancier Vandebron vorige week bood voor de kolencentrale aan de Hemweg.

Nuon bedankte vriendelijk voor het bod, maar bood de groene ondernemers van Vandebron wel een rondleiding in de centrale en een kop koffie aan. Een ludiek gebaar als antwoord op een ludiek bod, moet Nuon hebben gedacht, al bezweert Vandebron dat hun overnamebod absoluut geen publiciteitsstunt is.

Inmiddels staat de discussie over de sluiting van de vervuilende kolencentrale op scherp en is de toon aanzienlijk verhard. Voor Nuon was de lol er wel af toen wethouder Abdeluheb Choho vrijdag zei het bod van Vandebron te verdubbelen. Ook chocolademaker Tony's Chocolonely zegde een miljoen toe.

Irritatie
Nuon wees er gisteren fijntjes op dat de marktwaarde van de kolencentrale zo'n 250 miljoen euro is en banen van 200 werknemers in het geding zijn. "De toekomst van de Hemwegcentrale is een zeer serieuze aangelegenheid voor ons," aldus Nuon. Ook de FNV liet weten bezorgd te zijn over de toekomst van het personeel.

Nuon is best bereid te praten over vervroegde sluiting van de centrale (2020 in plaats van 2034), maar daar hangt wel een prijskaartje aan, liet het bedrijf weten. Veertig miljoen euro voor een sociaal plan en tien tot vijftien miljoen voor de ontmanteling van de centrale, rekende centraledirecteur Alexander van Ofwegen voor. Nogal een verschil met de drie miljoen van de groene gelegenheidscoalitie die zich had gevormd.

Met name het drieste optreden van Choho, die zijn bod op Facebook aankondigde, had bij Nuon tot nauwelijks verholen irritatie geleid. "De ­gemeente is een serieuze gesprekspartner van Nuon. We vinden het jammer dat we dit via de media moeten horen," reageerde het bedrijf, dat wel met Choho om tafel wilde voor 'constructief overleg'.

Haagse politici
En ook in de gemeenteraad leidde het bod tot opgetrokken wenkbrauwen, ook bij de fracties die de vervuilende centrale liever nog vandaag dan morgen dicht hebben. Hoe serieus moest dit bod worden genomen? En uit welk potje wilde Choho dit betalen? Had hij wel nagedacht over een sociaal plan voor de werknemers? En probeerde Choho hier niet op persoonlijke titel goede sier te maken met gemeenschapsgeld?

Choho benadrukt dat hij slechts een particulier initiatief, een 'belangrijk signaal vanuit de samenleving', wil ondersteunen. Amsterdam gaat ook niet meer dan de toegezegde miljoen euro neertellen, en de gemeente gaat de centrale al helemaal niet overnemen. "Uiteindelijk is de sluiting van kolencentrales een verantwoordelijkheid van het rijk," zegt Choho.

Het bod van de wethouder moet dan ook vooral begrepen worden als een oproep aan de Haagse politici die nu een nieuw kabinet formeren. Daarbij is de energietransitie een van de belangrijkste vraagstukken.

Choho laat met zijn symbolische bijdrage zien dat het verbeteren van de luchtkwaliteit in Amsterdam hem ernst is, maar uiteindelijk is het aan de volgende minister van energie om met een serieus voorstel te komen voor de vijf nog operationele kolencentrales in Nederland. Daarvoor is meer geld nodig dan een, twee of drie miljoen euro van een groene energieboer, een activistische wethouder en een idealistische chocoladefabrikant.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden