Plus

Met een ochtendje flyeren in het Vondelpark win je de verkiezingen niet

Campagne voeren is flyers uitdelen. En als er niemand is om die in ontvangst te nemen, dan hebben D66'ers het ook echt wel gezellig met elkaar.

Marc Kruyswijk
D66 tijdens de Vondelrun in het Vondelpark Beeld Mats van Soolingen
D66 tijdens de Vondelrun in het VondelparkBeeld Mats van Soolingen

Ze vatten het sportief op in de PvdA-keet naast Vondel CS. De vier partijleden waren natuurlijk graag met méér geweest dan het luidruchtige stelletje witte D66-jasjes aan de andere kant van het pad. "Flyeren is niet precies ons ding, wij gaan liever écht in gesprek met mensen."

Aan de andere kant, precies in de bocht, staan zeker veertig enthousiaste D66'ers te juichen en te joelen voor alle hardlopers die hier langskomen. Onder hen, de deelnemers aan de Vondelrun, best veel witte shirts met het bekende groene logo en slechts een enkel roodgekleurd hardlooptruitje.

Toeristen en hardlopers
Een veeg teken voor de naderende verkiezingen? Niet dus, zeggen ze bij de sociaaldemocraten. "Het heeft allemaal niet vreselijk veel zin, eigenlijk. Toeristen en hardlopers: de ene groep mag niet stemmen, de andere is bezig met een sportieve prestatie. Die zitten er helemaal niet op te wachten om een flyertje in hun handen gedrukt te krijgen."

Hoewel ze natuurlijk bij zijn dat ze met meer zijn deze ochtend, delen ze deze gedachtegang aan de overkant stiekem wel een beetje, zegt raadslid Mascha ten Bruggencate. De verkiezingen zullen niet gewonnen worden met een ochtendje glimmend papier uitdelen. "Maar we laten wel zien dat we er zijn. Als mensen iets kwijt willen, iets willen weten, met ons in gesprek willen, dan kunnen ze ons aanspreken."

Niet dat dat deze ochtend veel gebeurt dus. Hardlopers met grootformaat koptelefoon schuiven voorbij. Vaders met Bugaboos hebben vooral oog voor hun mobiele telefoon. Flyer? Nee dank u. De verkiezingen voelen nog ver weg in het Vondelpark.

CO2-neutrale touringcar
Daar verandert ook de komst van een landelijke D66-delegatie niet veel aan. Vlak voor het middaguur verlaten circa twintig verse campaigners de luchtgeveerde en CO2-neutrale Democratische touringcar die sinds dit weekeinde meer dan honderd plaatsen in het hele land aandoet. Deze ochtend het Vondelpark dus, later staan ook nog Hoofddorp, Haarlem, Wassenaar en Den Haag nog op het programma.

Hanneke Gelderblom is een van de busgangers. Voorheen lid van de Eerste Kamer, maar nog lang niet in ruste, zoals de 81-jarige Haagse het zegt. "Ik moest er vroeg voor opstaan, maar zo'n dag het campagnepad op geeft enorm veel energie."

Ook op een ochtend als deze, waarbij de respons nogal karig is? "Jazeker! Natuurlijk is het zo dat veel mensen niet geïnteresseerd zijn, die hebben andere dingen te doen en dat is ook prima. Maar er zitten er altijd een paar tussen die wel vragen hebben of die jou iets willen vertellen. Fijn om daar dan ook echt de tijd voor te kunnen nemen."

Geen Pechtold, wel Van Meenen
Het soort gesprekken waar Gelderblom op doelt is ook best een beetje voor de fijnproevers: landelijke boegbeelden, waar je lekker algemeen tegenaan kunt klagen, hadden elders verplichtingen.

Nu moeten Amsterdammers het bijvoorbeeld doen met Kamerlid Paul van
Meenen, die volgens zijn partijgenoten echt héél erg goed is, maar duidelijk toch niet het profiel heeft van Alexander Pechtold.

De sfeer wordt uiteindelijk langzaam maar zeker joliger. Als de Amsterdamse voorman Jan Paternotte, zeer kansrijk kandidaat-Kamerlid, ook nog jarig blijkt te zijn, verschuift de focus definitief. Er wordt gezongen en gekletst. Het is gezellig in het Vondelpark.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden