Met een mondkapje op de fiets demonstreren voor schone lucht

Schone Lucht en Ruimte, een bewonersinitiatief waarin onder meer buurtverenigingen d'Oude Stadt en wijkcentrum De Pijp aan deelnemen, organiseert vrijdag een fietsdemonstratie.

Het Parool
De actiegroep wil naast schone lucht meer ruimte voor de fiets Beeld anp
De actiegroep wil naast schone lucht meer ruimte voor de fietsBeeld anp

De demonstratie gaat om 17.00 uur van start op het Jonas Daniël Meijerplein en eindigt op het Kleine-Gartmanplantsoen. Schone Lucht en Ruimte geeft te kennen dat het de bedoeling is dat er 'demonstratief door de spits' van de stad wordt gefietst. De optocht heet dan ook de Spitse Fietsdemonstratie.

De organisatie deelt mondkapjes uit aan deelnemers, en er worden bloemen en planten op de fiets meegenomen. Het doel van de demonstratie is om de aandacht te vestigen op schone lucht in de stad als verkiezingsthema. De eisen van de actiegroep zijn uitgebreid: snorscooters van het fietspad, minder vervuilende auto's, sluiting van de Hemwegcentrale, een snelle bouw van fietsbruggen en meer ruimte voor de fiets in het algemeen.

Milieudefensie
De demonstratie wordt ook gesteund door Milieudefensie, de organisatie die begin deze maand een rechtszaak tegen de Nederlandse staat won. De rechter oordeelde dat de laatste meer moet doen tegen luchtvervuiling.

Volgens Schone Lucht en Ruimte is de stad nog teveel het domein van auto's. 55 procent is volgens de actiegroep gereserveerd voor de auto, terwijl die maar voor een kwart van alle vervoersbewegingen in de stad verantwoordelijk is.

GroenLinks kondigde in haar verkiezingsprogramma al aan te streven naar meer autoluwe zones. De ring Marnixkade-Stadhouderskade-Nassaukade wordt in die plannen zo'n zone. In reactie hierop plaatste de VVD Rotterdam een advertentie op de voorpagina van Het Parool, met de mededeling dat Amsterdamse automobilisten altijd welkom blijven in hun stad.

Lees ook: Alleen meer asfalt is niet de oplossing tegen fietsfiles

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden