PlusPS

Met een microdosis psychedelica door het leven

Met een piepkleine dosis lsd zou je net iets lekkerder door je werkdag rollen. Het microdoseren van psychedelische drugs waait vanuit de VS over naar Nederland. 'Ik stroom over van ideeën.'

Vadim Dijkshoorn
null Beeld Lauren Hillebrandt
Beeld Lauren Hillebrandt

"Je merkt er geen reet van maar aan het einde van de dag denk je: Jezus, wat was dit een bijzondere dag," zegt Has (40) uit Amsterdam. Hij eet doordeweeks soms kaalkopjes - de oer-Hollandse paddo - die de hallucinogene stof psilocybine bevat.

In zijn werk functioneert hij naar eigen zeggen beter met de paddenstoel achter zijn kiezen. Hij laat zich minder snel afleiden, pakt vervelende klusjes makkelijker aan en is dus productiever. Bovendien raakt hij ­erdoor in zijn sas: "De mondhoekjes staan de hele dag net iets verder omhoog."

Has neemt 's ochtends niet een hele portie paddo's, maar slechts één hoedje - het bovenste gedeelte van de paddenstoel dat aan de steel vastzit. Hij ziet de wereld dus niet als door een kaleidoscoop; geen Fear and ­loathing-achtige tafe­relen op de werkvloer.

Gemoedstoestand
Dergelijk gebruik heet microdoseren, waarbij ongeveer een tiende van de gebruikelijke hoeveelheid van een psychedelicum (zoals truffels, paddo's of lsd) wordt ingenomen en de gebruiker geen psychoactieve effecten ondervindt. Wel veroorzaakt het subtiele verandering in gemoedstoestand; dit wordt een sub-perceptuele dosis genoemd.

De interesse in microdoseren groeit wereldwijd. De Amerikaanse onderzoekers James Fadiman en Sophia Korb verzamelden meer dan 1600 verslagen van mensen die experimenteerden met microdoseren. En die zijn vaak positief. Je zou er creatiever, productiever, energieker en socialer door worden en het zou een grote therapeutische en ­geneeskrachtige potentie hebben.

Doelgericht gebruik
Een middel dat productiviteit en creativiteit vergroot? Dat hoeven ze in het Californische Silicon Valley - waar ­'s werelds grootste technologiebedrijven zitten - niet twee keer te zeggen. Microdoseren is daar een trend onder techmedewerkers, die vorig jaar het platform The Third Wave oprichtten om een positief beeld van psychedelica uit te dragen.

Bij hen zul je geen 'turn on, tune in, drop out'-retoriek ­horen. Dit was de slagzin die psycholoog en voorvechter van psychedelica Timothy Leary in 1967 uitsprak bij de eerste Human Be-In in het Golden Gate Park in San Francisco, waar dertigduizend hippies bijeenkwamen.

Hij moedigde de menigte aan tot protest door massaal lsd te gebruiken (turn on), samen te komen (tune in) en zich te onttrekken aan maatschappelijke verplichtingen (drop out). The Third Wave pleit juist voor een praktisch, doelgericht gebruik van psychedelica, waardoor je productiever wordt binnen de maatschappij.

Discussiegroepen
Een Amerikaans 'how-to'-filmpje op YouTube werd al meer dan 700.000 keer bekeken. Ook in Nederland neemt de populariteit toe. "Hoeveel mensen het exact doen weten we niet," zegt Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut. Wel worden er via de drugsinfolijn meer vragen over gesteld en ook op internetfora en in Facebookgroepen is er toegenomen aandacht voor, aldus Ehrlich.

Het afgelopen jaar waren er in Amsterdam al drie bijeenkomsten rondom microdoseren. Het platform Psychedelic Society of the Netherlands (PSN) - dat evenementen rondom psychedelica organiseert zoals filmvertoningen en discussiegroepen - hield druk bezochte lezingen in ­Cinetol en Lola Luid.

Vorige week was er in café Batavia een derde evenement, georganiseerd door het platform Microdosing.nl. Ruim zestig belangstellenden kwamen hier bijeen om te praten en om informatie in te winnen. Op ­Facebook waren meer dan zeshonderd mensen erin geïnteresseerd.

Verbonden met de natuur
Er liep een heel aantal ervaringsdeskundigen rond. Zo ook Ruud (41), die al drie maanden lang om de drie dagen een kleine hoeveelheid lsd inneemt. Hij heeft adhd en gebruikte voorheen Concerta - een variant van Ritalin - om zich beter te concentreren, maar voelde zich daar erg opgejaagd door.

Over microdoseren is hij ­positiever. Hij zegt dat hij zich ontspannen voelt en dat zijn humeur erdoor verbetert. "Op maandag op mijn werk is iedereen chagrijnig, behalve ik." Ook denkt hij dat hij er bij zijn werk als contentmanager baat bij heeft: "Ik sgroom tegenwoordig over van ideeën."

De 36-jarige Maarten denkt dat het microdoseren van lsd - twee keer per week - zijn uitstelgedrag tegengaat. "Ik heb ­onlangs een huis gekocht. Vroeger zou ik zijn lamgeslagen door de grootsheid van het project. Nu zie ik wel waar het schip strandt."

Maarten werkt in de psychiatrie en zegt dat hij door het microdoseren beter functioneert. "Ik kan scherper op mezelf reflecteren. Hierdoor begrijp ik meer van mijn eigen geest en daardoor kan ik weer beter het gedrag van patiënten analyseren. Bovendien voel ik me meer verbonden met anderen en met de natuur. Ik ­ervaar dat ik er onderdeel van ben in plaats van een afgezonderd deeltje."

Onderzoek
Hein (44), de organisator van het evenement, richtte ­vorig jaar de website Microdosing.nl en een Facebookgroep op. Met de site biedt hij één plek waarop je zowel de positieve als negatieve effecten van microdoseren kunt vinden, persoonlijke verhalen en ­resultaten van wetenschappelijke onderzoeken naar psychedelica.

null Beeld Lauren Hillebrandt
Beeld Lauren Hillebrandt

Daarnaast brengt hij in kaart wie in Nederland microdoseert en waarom. De Facebookgroep dient als platform waarop mensen in een veilige omgeving informatie kunnen uitwisselen en zodoende op een verantwoorde ­manier met psychedelica kunnen omgaan. Lsd en paddo's zijn immers illegaal; truffels zijn in Nederland wel legaal.

Hein wil het gebruik van psychedelica uit de taboesfeer trekken. "Het is toch te gek voor woorden dat het geaccepteerd wordt dat je je in het weekend te pletter zuipt en dat psychedelica die niet verslavend of ­dodelijk zijn niet worden geaccepteerd. En dat terwijl de meeste negatieve verhalen allang door de wetenschap zijn ontkracht."

Microdosing.nl vermeldt dat veel proefpersonen van ­het onderzoek van Fadiman en Korb positieve effecten hebben ondervonden bij klachten en aandoeningen met adhd, depressie, clusterhoofdpijnen, dwangstoornissen, eetstoornissen, menstruatieklachten, verslaving en haaruitval. Daarom pleit het platform voor meer wetenschappelijk onderzoek naar de helende werking.

Afhankelijkheid
Maar Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut is kritisch. "We ­horen uit anekdotische verhalen dat microdoseren positieve effecten kan hebben, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Het kan een placebo-effect zijn: mensen dénken dat microdoseren invloed heeft op hun productiviteit en worden daardoor juist productiever."

Lsd, paddo's en truffels zijn niet verslavend en niet of nauwelijks toxisch. Toch waarschuwt Ehrlich voor gevaren. Doseren is lastig. Lsd kan bijvoorbeeld onevenredig over een zegel worden gedruppeld waardoor gebruikers onverhoopt te veel van de vloeistof slikken.

Ook kunnen ze andere, gevaarlijkere tripmiddelen als 25I-nbome binnenkrijgen dat als lsd wordt verkocht. Verder zegt Ehrlich: "Als een gebruiker een lange periode microdoseert en denkt hierdoor creatiever te worden, kan het gevoel ontstaan dat hij zonder niet creatief is. In dat geval kan wellicht toch geestelijke afhankelijkheid ontstaan."

Onderzoek en risico's
Ook Mendel Kaelen is kritisch. Hij is bestuurslid bij Stichting Open, een Nederlandse organisatie die onderzoek naar psychedelica stimuleert, en promovendus aan het Imperial College in Londen waar hij neurowetenschappelijk onderzoek doet naar psychedelische therapie.

"Vanwege het ontbreken van een gedegen wetenschappelijk onderzoek naar microdoseren, valt over de potentie weinig te zeggen. We kunnen slechts speculeren." Kaelens verwachtingen zijn niet erg hoog gespannen. "Ik betwijfel of microdoseren met psychedelica problemen oplost."

Volgens Kaelen moeten de mogelijke gezondheidsrisico's goed worden onderzocht. "We weten dat psychedelica in therapeutische en recreatieve context relatief veilig zijn. Er is alleen nog niets bekend over frequent gebruik ervan. Elk middel dat je gebruikt verandert de balans van neurotransmitters in het brein die de mentale gezondheid reguleren. Mogelijk zitten hier risico's aan vast."

In 2018 begint het eerste echte wetenschappelijke onderzoek naar microdoseren van lsd. "Op het Imperial College Londen zal men onderzoeken of het gaat om een placebo-effect of dat het daadwerkelijk de creativiteit vergroot."

De geïnterviewden wilden niet met hun achternaam in de krant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden