Met een hengel de gracht op: Amsterdam ontdekt streetfishing

Met een hengel en een rugzak vol nepaas naar de gracht om even te vissen. Amsterdam ontdekt streetfishen.

Thom Beentjes (r) en Sijmen van den Berg aan het 'Streetfishen' in het IJBeeld Marc Driessen

Vergeet het beeld van de oude man, die met de dauw nog op het gras, midden in de doodstille natuur, zittend op een krukje naast de tent, met een tas vol hengels, staart naar het einde van de lijn en wacht tot ze bijten. Nee, de jonge vissers in en om Amsterdam gaan liever streetfishen, midden in de stad, tijdens een tussenuur of na schooltijd.

Gewoon met één hengel en een rugzakje vol nepaas, tussen de geparkeerde auto's aan de grachten of in het IJ onder de rook van het Centraal Station.

Parijs en Berlijn
De hype ontstond een paar jaar geleden in Parijs toen Franse jongeren, veelal jongens, ontdekten dat de Seine een uitstekende visplek is, maar ook in Berlijn is streetfishen inmiddels een trend. En veel van deze jongeren gaan er graag op uit om te ontdekken hoe de vis er in buitenlandse steden bij zwemt.

Dit weekend zijn Nederlandse streetfishers aan het Amsterdamse water te vinden voor verschillende competities. Tom Beentjes (19) uit Uitgeest staat morgen in de finale en vist vooral op snoekbaars. 'Het is een heel actieve vorm van visserij. Je hebt niet veel meer nodig dan een hengel. Het gaat er om dat je zo licht mogelijk bepakt bent, zodat je je gemakkelijk kunt verplaatsen in korte tijd, om op zoek te gaan naar de beste visplekken.'

Aantrekkingskracht
Daarom is streetfishing ook niet per se competitiegebonden. Voor de meesten is de aantrekkingskracht juist dat je ook even voor de deur je hengel uit kunt gooien. 'Ik ga liever een uurtje vissen dan gamen,' zegt Max Blankenzee (15). Hij woont sinds twee jaar in Zaandam, maar komt nog regelmatig naar zijn geboortestad om te vissen.

'Je loopt door de stad, langs alle watertjes, op zoek naar roofvissen zoals baars en snoekbaars. Amsterdam is juist leuk vanwege alle obstakels: de bootjes, de fietsen in het water. Daar kan je haakje in vast blijven zitten. Het gaat er om wie de meeste en grootste vissen vangt, met zo min mogelijk. Je wil de vis echt voelen vechten aan de lijn. Daarna gooien we ze terug. Het is heel belangrijk dat je goed met de vis omgaat. Je legt hem bijvoorbeeld niet zomaar op de stenen neer.'

Groeiende vispopulatie
Voor bescheidenheid is in deze sport geen plaats. Pronken hoort erbij, zegt Blankenzee. Via selfies op facebook en filmpjes op Youtubekanalen wordt de vangst gedeeld en steken de streetfishers elkaar naar de kroon. 'Ik ving eens een snoek van 1,20 meter, dat is echt groot. Mijn hele Facebook staat vol met vissenfoto's.'

In tegenstelling tot wat veel mensen denken als ze naar het bruine grachtenwater kijken, zijn de fietswrakken en alle andere rotzooi helemaal niet slecht voor de groeiende vispopulatie. De roofvissen schuiven over de bodem, tussen alle obstakels door, op zoek naar prooi. Daarbij komt dat de kwaliteit van het water in de stad de afgelopen jaren flink is verbeterd, onder meer door het doorspoelen van de grachten met water uit het IJ. Je zou soms zelfs op sommige plekken de bodem kunnen zien.

De Prinsengracht of de Herengracht? Wat zijn volgens de kenners de beste plekken om die enorme stadsvis aan de haak te slaan? 'Ja, dat zeggen we natuurlijk niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden