Plus

'Met dit werk is het Stadionplein écht af'

Op het Stadionplein bouwt de Britse beeldend kunstenaar Matthew Darbyshire de komende weken zijn kunstwerk 11 Rue Simon Crubellier.

Het werk 11 Rue Simon Crubellier krijgt langzamerhand vorm op het StadionpleinBeeld Tammy van Nerum

"Veel kunstenaars gaan projecten in de openbare ruimte uit de weg vanwege het langdurige proces en de concessies die je moet doen. Maar voor mij zijn dit de mooiste projecten; naast een kunstwerk is het bovenal een social sculpture".

Matthew Darbyshire (41) kijkt toe hoe zijn kunstwerk, 11 Rue Simon Crubellier, tot leven komt aan het Stadionplein. Ruim vijf jaar geleden werd de Britse kunstenaar geselecteerd om het herbouwde plein te verfraaien met een werk. Nu is de bouw van het werk, een appartement gemaakt van beton en brons, werkelijk begonnen.

Meubel voor meubel
Op een rechthoekig plateau krijgt de plattegrond van het appartement langzamerhand vorm. Zonder muren, meubel voor meubel. Het grote blok dat als aanrecht fungeert, is voorzien van een gootsteen en ook de wc is 'klaar voor gebruik'.

Midden oktober kunnen buurt­bewoners er een kop koffie drinken of komen bankhangen, in november is de feestelijke 'housewarming'.

"De werkzaamheden rondom het Stadionplein zijn al enige tijd afgerond," zegt Sebastiaan Capel, voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid. "Maar met dit werk van Matthew is het écht af."

Omgevingskunstenaar
Darbyshire noemt zichzelf omgevingskunstenaar. Met zijn werk reflecteert hij op oude en hedendaagse trends in kunst, design en architectuur, die hij vervolgens laat terugkomen in zijn werk.

"Het mooie aan dit kunstwerk zijn de betrokkenheid en de democratie ervan," zegt hij. "Alle meubels zijn via een website gekozen door de buurtbewoners, uit een selectie van designklassiekers die ik vooraf heb gemaakt".

Begin oktober komen op 11 Rue Simon Crubellier nog een bronzen gepatineerde Eames kuipstoel te staan, de Carlton boekenkast van Ettore SottSass en een bed naar een ontwerp van Rietveld.

Openbare ruimte
"We zijn met enkele buurtbewoners bij de bronsgieterij geweest. Bij het zien van de zelf uitgekozen meubels werd iedereen direct enthousiast; we hebben samen iets voor de buurt gemaakt," aldus Capel.

Britse kunstenaar Matthew Derbyshire betrekt graag omwonenden bij zijn werkBeeld Tammy van Nerum

De inrichting van een openbare ruimte zorgt regelmatig voor kritiek van omwonenden, en dat was bij het Stadionplein niet anders. Het proces heeft niet voor niets meer dan vijf jaar geduurd, maar de buurtbewoner en de kunstenaar zijn langzaam maar zeker tot elkaar gekomen.

"Het gros van de buurtbewoners wilde een klassieke fontein, anderen een beeld van een Griekse grootheid," vertelt Darbyshire. "Het project was al goedgekeurd door de adviescommissie, maar we zijn er toch samen uitgekomen: de douche en gootstenen zijn voorzien van drinkwater."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden