column

Met dit referendum kun je even tegen Europa piesen

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

'Europa wordt hoe langer hoe meer iets om bang voor te zijn' Beeld Jean Pierre Jans
'Europa wordt hoe langer hoe meer iets om bang voor te zijn'Beeld Jean Pierre Jans

Dat het comité GeenPeil meer dan vierhonderdduizend handtekeningen ophaalde voor een referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie, is veelzeggend om meerdere redenen.
Heel weinig mensen weten wat dat associatieverdrag precies inhoudt, maar daar gaat het niet eens om. Men wil Den Haag een hak zetten, omdat 'Europa' bij de kiezers als dunne poep door de vingers glijdt.

Kiezers kunnen 'er' niets over zeggen en ze kunnen 'er' niets aan doen - de keer dat ze konden stemmen, stemden ze 'nee' en daar werd niet naar geluisterd. Nu is er dat referendum waardoor je even tegen Europa kunt piesen.

Europa wordt namelijk hoe langer hoe meer iets om bang voor te zijn, in plaats van een huis waar je je thuis voelt. Als het gaat over vluchtelingen, wordt mij de mond gesnoerd door 'Europa'. Als het gaat om Griekenland, waar ons geld ook heen gaat, zijn we strikt gebonden aan afspraken die Europa gemaakt heeft.

Het zou best kunnen dat dit alles nobel is, en juist, maar het wekt de indruk dat ik er geen grip meer op heb en daardoor voel ik me ook niet verantwoordelijk.

De afstand tussen Europa en mij wordt steeds groter, lijkt het.
Als Europa bedreigd wordt - en dat is op het ogenblik het geval - wie beschermt mij dan?

Ik zou het niet weten, want een Europees leger hebben we niet. Daarom acht ik het mijn plicht meer sloten op mijn eigen deur te zetten.

Europa bestaat niet meer uit vriendelijke landen, maar uit zwarte pakken die van een afstand op loerende roofvogels lijken. En ze houden mij in de gaten.

Het kan trouwens best zijn dat ik straks 'ja' zeg tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Ik zeg u eerlijk dat ik nog niet weet hoe ik hierover moet denken. Als we moeten stemmen, ga ik alle voors en tegens eens tegen elkaar afwegen.

Vooralsnog is het: 'nee'.

De reacties van de politici zijn tamelijk zuinig. Dat is vreemd. De consequenties kunnen verstrekkender zijn dan ze vermoeden.

Meer en meer heb ik het idee dat de huidige generatie politici niet alleen de vinger niet aan de pols heeft, maar die vinger daar ook niet durft te leggen.

Een website en een paar journalisten durven dat wel en zij kunnen wie niet horen wil, laten voelen.

Wilt u reageren op deze column? Dat kan. Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden