PlusHet wietcircuit

Met de wietteelt valt goed geld te verdienen

Wie een kamertje over heeft en de risico's aandurft, kan tienduizenden euro's per jaar bijverdienen door wiet te telen. Er staat een hele industrie klaar voor ambitieuze types met en zonder groene vingers.

null Beeld anp
Beeld anp

"Crimineel, dat is het woord niet," zegt Flynn. "Wetsovertreder, zo kun je het wel noemen. Als ik aan een crimineel denk, denk ik aan iemand als Holleeder, niet aan mezelf. Wiet en hasj zijn gewoon legaal te koop in Nederland."

Feit is wel dat Flynn zijn verhaal alleen anoniem wil doen. Hij is vanwege een hoogoplopende ruzie over geld uit de cannabis gestapt. Flynn wil niet dat zijn huidige, legale werkzaamheden lijden onder het verleden, maar hij wil wel delen wat hij weet over de wiethandel.

Met wietteelt valt goed te verdienen, niet alleen voor de teler die halve voetbalvelden beheert. Wie een zolderkamer van vier bij vier heeft, een 'hok' in vaktermen, kan al behoorlijk goed boeren.

Erg moeilijk hoeft het niet te zijn, met kant-en-klare installaties. Koop een 'kloontje', een wietplant dus, zet dat in de machine, stekker in het stopcontact en alles gaat automatisch: voeding, bewatering, belichting. Na een week of acht is de eerste oogst klaar.

Wie geen kant-en-klare installatie wil aanschaffen en zelf geen groene vingers heeft, kan cannabistuinders inhuren; specialisten op het gebied van wietteelt.

Zij doen het al jaren en ze weten precies hoe de oogst te optimaliseren. In ruil daarvoor willen ze wel een deel van die oogst. Een derde, zo ongeveer.

Aardig zakcentje
Een bescheiden zolderkamer vertegenwoordigt zo een bescheiden fortuin. Flynn rekent met ruwe schetsen voor: wie 15.000 euro investeert en z'n 16 vierkante meter volstouwt met planten, kan per acht tot tien weken oogsten. Elke oogst levert 2 tot 3 kilogram wiet op. Jaarlijks komt dat neer op ongeveer 12,5 kilo wiet.

Afhankelijk van kwaliteit en wietsoort levert een kilo tussen 2000 en 7000 euro op. Bepalend voor de kwaliteit is de plantsoort - het ene zaadje is duurder dan het andere - en de hoeveelheid THC, de stof die voor de roes zorgt.

Wie net begint, moet het tuinieren nog leren en produceert doorgaans geen topkwaliteit. Maar een beginnende teler die jaarlijks 12,5 kilo produceert en een prijs van 3000 euro per kilo haalt, is jaarlijks toch goed voor 37.500 euro. Minus investeringskosten blijft er ongeveer 22.500 euro over. "Toch een aardig zakcentje," aldus Flynn.

Maar waar vindt zo'n thuisteler een afnemer van de wietoogst? Die is meer dan de toegestane vijf planten voor eigen gebruik, dus wie te veel cannabis produceert met het oog op doorverkoop, is beslist wetsovertreder. Met de wiet gaan leuren kan daarom link zijn.

"Via via kun je altijd wel een koper vinden," zegt Flynn. Meestal werkt het niet om rechtstreeks een coffeeshop binnen te stappen, want die werken met vertrouwelingen.

Maar winkels die de zaadjes, de planten of de andere benodigdheden leveren, kennen vaak wel een afnemer. "Ze geven je een nummer, of ze kopen jouw oogst gewoon zelf terug. Dan maken ze twee keer winst op je. Bij de verkoop van het materiaal, en bij de doorverkoop van de oogst."

Afplakken tegen de stank
Natuurlijk zijn er risico's. De Amsterdamse politie ontmantelt gemiddelde elke dag een 'wiethok'. Het opbouwen en afbreken van een plantage is een hoop werk: zeulen door het trappenhuis met installaties, lampen en met het afval van de planten.

Ook de schommelingen in de stroom- en waterrekening zijn risicofactoren; om ontdekking te vermijden, tappen thuistelers vaak stroom en water af, met als bijkomend voordeel lagere kosten. Onderschat verder niet hoe erg zo'n plantage stinkt. Elke kweekruimte moet helemaal worden afgeplakt.

Flynn is nooit bang geweest om gepakt te worden. Hij is avontuurlijk aangelegd en de strafmaat werkte nooit afschrikwekkend. "Je kunt een tik op de vingers krijgen van justitie, zo heb ik het altijd gezien."

Ter indicatie: het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 80 uur voor een 'first offender' met een plantage tot 100 planten. Ook bij een kleine thuisteler probeert het OM de inkomsten terug te vorderen. Gepakt worden kan de teler een uitkering of huurovereenkomst kosten.

Flynn is nooit gepakt. Op een bepaald moment liep een conflict over geld echter uit de hand. Toen hij in de loop van een vuurwapen keek, is hij gestopt. "Het was leuk en spannend, maar ook lucratief," zegt hij. Flynn is tien jaar thuisteler geweest en verdiende zo ruim twee ton.

Flynns echte naam is bij de redactie bekend.

Dit is deel 2 van een vijfdelige serie over het gevolg van het gedoogbeleid. Volgende week dinsdag deel 3: Wie voorziet in de enorme vraag naar wiet? Lees ook deel 1: Ondanks sanering nog 165 coffeeshops in stad

null Beeld Merel Corduwener
Beeld Merel Corduwener
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden