Schuim

Met de pop-kerkdienst is Paradiso weer echt een kerk

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: een pop-kerkdienst in Paradiso.

Dominee Fred Omvlee: "De Protestantse Kerk Amsterdam heeft haar zegen gegeven, dus Paradiso is even weer helemaal een kerk."Beeld Hans van der Beek

Het is veertig jaar geleden dat ik op zondagochtend keurig naar de kerk ging, maar een beatmis wil ik wel eens meemaken.

In Paradiso is de boekpresentatie van Van Elvis-viering tot U2-dienst, geschreven door drie popdominees – een nieuw woord voor me.

De liveband speelt Bløf. De mensen zijn gaan staan, zoals dat hoort als een herder Gods de dienst opent.

‘Hier ben ik veilig/hier ben ik sterk/hier ben ik heilig/dit is mijn kerk.’

Dominee Jan Andries de Boer, zonder instrument, swingt flink mee. Na het lied steekt hij een kaars aan en vraagt een ogenblik stilte voor de allerhoogste. Daarna mogen we gaan zitten.

Ik dacht nog even: wat een originele boekpresentatie, maar ik zit in een daadwerkelijke kerkdienst.

De Boer kondigt Mens aan, ook van Bløf: “Een lied als een kyrie­gebed.”

Dat betekent ‘Ontferm u over mij’, dat weet ik nog wel. De teksten van Bløf zijn inderdaad een soort lijkwade van Turijn: je kunt erin zien wat je wilt.

Dominee Piet van Die benoemt deze zondag, met mooi weer, de terrasjes zitten straks vol. Behalve als je alleen bent. Dan is de zondag een uitgesproken rotdag.

Het is de inleiding tot Sunday morning coming down van Johnny Cash.

Wat pop-kerkdienst
Waar Paradiso, Weteringschans
Wie Jan Andries de Boer, Piet van Die, Fred Omvlee, Arjen van Trigt, Sanne Lohof
Wanneer zondag 2 juni, 11.00 tot 13.00 uur
Drank en spijs *
Sfeer ****
Hans hoorde: ‘Bij een goede kerkdienst hoort een collecte en deze is voor de Regenboog.’

Na elk lied is er groot applaus, ook anders dan een hoogmis in het zuiden. De bar is wel gesloten.

Dominee Fred Omvlee vertelt over een goddelijk visioen in Jesaja, over eeuwige vrede. ‘Dan zal een wolf zich neerleggen naast een lam’, en meer voorbeelden. Dit is de introductie van Elvis Presley, Peace in the valley.

Omvlee: “Want Elvis zei: bij het zingen van gospels kom ik thuis.”

Van Die weer: “Zoals McDonald’s een gele M heeft, en Facebook een blauwe F, zo heeft het christendom het kruis als symbool.”

Hij noemt het eigenlijk een bizar logo, want een wreed executie­middel. Maar het kruis is ook een symbool van liefde, en hij herinnert aan Alisson, de keeper van Liverpool, die de vorige avond na de gewonnen Champions League­finale zijn shirt optilde en een kruis met hartje toonde.

Van McDonald’s via het kruis en de Champions Leaguefinale naar Redemption van Johnny Cash – dan weet je het wel te brengen.

Na afloop signeren de dominees hun boek en is er een afterparty met livemuziek en koffie.

Op de stoep voor Paradiso zitten dan al de hele ochtend tientallen jonge meisjes. Pakjes koek, zakken Haribo, kokers Pringles.

Boyband Wallows treedt op, al duurt dat nog bijna de klok rond.

Het is een zondag van devotie.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Kerkgangers Nieske en Johan de Meij: "Wij zijn fan van de dominees." Met medekerkgangers Jeanne van Buuren en bezoeker Eva (geen achternaam in de krant).Beeld Hans van der Beek
Laura Pelser, Marit Janse, Silke Ammerlaan, Lara Jansen en Jytte Stolze, nog een uurtje of tien tot Wallows, een boyband uiteraard. "We worden influencers!"Beeld Hans van der Beek
Dominee Piet van Die en zijn moeder Nelly, die in 1978 het eerste concertkaartje voor hem kocht. Bob Dylan en Eric Clapton in de Kuip.Beeld Hans van der Beek
Sanne Lohof (Paradiso), bedenker van een echte kerkdienst als boekpresentatie, en uitgever Arjen van Trigt (KokBoekcentrum).Beeld Hans van der Beek
Dominee Jan Andries de Boer: "Bono verloor zijn moeder en dat verdriet is een Godshaped hole." Met partner Janny van Kampen, zoon Kees en dochter Anna Neeltje.Beeld Hans van der Beek
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden