Met de Kalverpassage gaat het volgens Lesley Bamberger wél lukken

Geen winkelcentrum, maar een passage. Met een simpele naamsverandering en een kapitale verbouwing wordt de Kalvertoren nieuw leven ingeblazen.

Herman Stil
De lichttoren in het hart van de Kalverpassage is van ­overbodige trappen verlost. Beeld Carly Wollaert
De lichttoren in het hart van de Kalverpassage is van ­overbodige trappen verlost.Beeld Carly Wollaert

Lesley Bamberger draait een luikje open in een bouwvakkerswand en schijnt - smartphone op zaklampstand - naar binnen. Met enige moeite is monumentaal stucwerk te zien van de oude Rasphuispoort die ooit naar het erachtergelegen 'verbeterhuis voor jongeren' en later naar het Heiligewegbad leidde.

Maar bij winkelcentrum Kalvertoren - anno 1995 - leidde de poort juist af. Het is een trechtertje, dat bezoekers niet vanaf de drukke Heiligeweg - waar vlaamsefrietgeuren en draaiorgelmuziek nooit ver weg zijn - naar binnen leidt.

Spektakel
Dat gaat de topman van de de Kroonenberg Groep veranderen. Een 'spektákel' laat hij maken van de Heiligewegingang en van de twee andere toegangen van zijn Kalverpassage, die hij in 2014 voor 117,5 miljoen euro kocht. Met ledkunst aan het plafond die de bezoeker naar binnen zuigt. En de poort in het zonnetje zet.

Het voormalig winkelcentrum tussen Singel, Kalverstraat en Heiligeweg is zelden een plek van geluk geweest. Eerdere eigenaren probeerden met rigoureuze verbouwingen de loop er in te krijgen - en faalden telkens.

Geen wonder, vindt Bamberger. "Als je hier een winkelcentrum van probeert te maken, kun je inpakken. Met alle aanbod van winkels in ­deze buurt red je het dan niet. Je mist de kracht van de straat."

Dat is best opvallend, want Bambergers Kroonenberg Groep is de winkelcentrumdokter van Nederland. De redder van het Gelderlandplein, reanimator van het Osdorpplein en, buiten Amsterdam, verlosser van Hilvertshof in Hilversum en De Barones in Breda.

Er is geen blauwdruk, waarmee Kroonenberg een zieltogend winkelgebied weer op de been krijgt, zegt Bamberger. Elk centrum is anders. Maar de ingrediënten zijn vaak dezelfde.

"Een winkelgebied moet beleving bieden, ­anders komen de mensen niet. We gaan in de Kalverpassage veel kunst neerzetten. En er moet ook middenin levendigheid zijn."

De vloer in de passage is de straat. Met verwante kasseien, geen marmertegels meer, zodat een bezoek geen afscheid van de stad is, maar een onderdeel ervan. "We gaan ze ook ­vegen, niet poetsen, zoals je op straat ook zou doen."

Mistroostige winkelmalaise
De hele eerste verdieping, een mistroostige ­verzameling winkelmalaise, is verdwenen. Daar opent over twee weken outletmodegigant Saks off 5th zijn Amsterdamse megafiliaal, die ook deels aan de Kalverstraat gevestigd wordt.

Bewust zit de ingang van die trekker in de monding van de Passage, niet aan de straat, ­zodat bezoekers vanzelf naar binnen worden gezogen. Dezelfde truc gaat op voor de nog lege winkel tegenover Saks.

Want de Passage is nog niet af. Voor de nog lege winkelruimtes gaat Bamberger binnenkort in het buitenland op zoek, in de verwachting dat zich topwinkeliers die we in Nederland nog niet kennen, voor de Passage zullen melden.

Weg uit de torentijd is veelvraat H&M, weg zijn de kleine zaakjes. Hema, outdoorspecialist The North Face en de zoetigheden van Leonidas zijn gebleven, maar zitten op een andere, naar Kronenbergmaatstaven verbouwde plek. Nieuw, hoewel, van elders in de Kalverstraat, is modehuis Costes, ook al zo prominent aan het Gelderlandplein.

Dan loopt Bamberger de luxueus ogende wc's in, tot schrik van de schoonmakers die net hebben gedweild. Maar hij zet door, het is per slot van rekening zíjn Kalverpassage.

En ook zíjn wc's, want voor het inhuren van een toiletexploitant voelt hij niks. "Ik heb gezien hoe die het doen. Dat kunnen wij ook zelf, dan hoef ik het ook niet uit te besteden."

Lesley Bamberger Beeld Carly Wollaert
Lesley BambergerBeeld Carly Wollaert

Koning Kalverstraat

Kroonenberg Groep is de koning van de Kalverstraat. Wat het bedrijf - dat in totaal voor 2,4 miljard euro vastgoed in portefeuille heeft - er precies bezit laat hij graag in het midden.

Het zijn zowel kleinere winkelpanden - zoals op het ook al verbouwde nummer 43 waarvoor net Triumph heeft getekend - als grote kolossen als de Nieuwe Kolk, ­verderop aan de Nieuwendijk.

Het Amerikaanse sportmerk Under Armour heeft net getekend voor 1100 vierkante Kroonenbergmeters op het ­rigoureus verbouwde Kalverstraat 16, 'een winkelkathedraal' waarvoor een Cool Cat en de oer-Supperclub zijn ingeruild.

Met het erachtergelegen Telegraafpand, dat zich tot aan de Nieuwezijds uitstrekt, heeft het bedrijf grootse plannen. Kroonenberg kocht het een goed jaar geleden voor naar verluidt 52 miljoen euro.

Onderin komt een 'megaspectaculaire' grote winkel, deels in de voormalige pershal van het ochtendblad, daarboven - waar tot voor kort Kas Bank was gehuisvest - opnieuw kantoren. "Maar dat gaat nog wel even duren."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden