PlusPS

Met de bakfiets naar Zorgvlied? Alles kan bij deze uitvaartondernemers

Op de kist tekenen, een uitvaart in de tuin: door de behoefte aan persoonlijke uitvaarten groeide het aantal zelfstandige uitvaartondernemers landelijk van 1200 tot 1800. Ook hier bieden zij meer dan koffie met cake.

null Beeld anp
Beeld anp

Eva de la Mar (36) van Akeruitvaarten regelt als funeral planner alles voor een persoonlijke afscheidsbijeenkomst. Haar eigen uitvaart­wensen houdt ze al sinds haar veertiende bij.

"Al mijn kwaliteiten komen samen in dit werk, het contact met mensen, organiseren en budgetteren, maar ook flexibel zijn en creatief meedenken. Ik regel alles, van de verzorging en het opbaren van de overledene, tot de rouwkaarten, bloemen, de kist en de invulling van de afscheidsbijeenkomst."

"De wensen van een familie zijn elke keer anders, dat maakt het heel afwisselend. Intensief is het ook, ik sta altijd paraat, er zit altijd benzine in de tank, en mijn telefoon en laptop moeten opgeladen zijn."

"Dat een uitvaart anders kan en mag, begint steeds ­bekender te worden. Mensen huren mij in om een uitvaart echt bij hen te laten horen. Ik zoek naar een plek of rituelen passend bij de overledene en neem de tijd om de wensen in kaart te brengen. Niets is te gek: vervoer per bakfiets, wijn om half twaalf 's ochtends, een uitvaart in de tuin of in de voetbalkantine? Het kan allemaal, zolang het maar aansluit bij de wensen van de overledene en nabestaanden."

"Achteraf gezien is het niet heel vreemd dat ik dit werk ben gaan doen; al sinds mijn veertiende hou ik een lijstje met mijn eigen uitvaartwensen bij. Ik maakte toen twee uitvaarten mee van jonge mensen en vond veel zaken ­totaal niet bij hen passen. Dat moest anders kunnen.

Om de twee jaar pas ik mijn wensen aan, zo wilde ik Bed of roses van Bon Jovi op mijn uitvaart toen ik veertien was, nu staat er compleet andere muziek op mijn lijst. Omdat ik weet dat het leven zomaar afgelopen kan zijn, raad ik iedereen aan al tijdens het leven na te denken over hoe het afscheid eruit moet zien."

"Een uitvaart die ik niet snel vergeet, was bij De Duif aan de Prinsengracht. Er werd piano gespeeld en het was al donker toen familie en vrienden na de dienst de gracht opliepen. Iedereen kreeg een windlichtje en de begrafenisauto reed door een haag van vlammetjes, dat was heel indrukwekkend. Ik pink geregeld een traantje weg tijdens een uitvaart. Zodra het geen indruk meer op me maakt, is het tijd om te stoppen."

Funeral planner Eva de la Mar (36) Beeld Marc Driessen
Funeral planner Eva de la Mar (36)Beeld Marc Driessen

Wilma den Uijl (58) en David Noordhoff (68) van Zielhuis Uitvaart begeleiden onder meer 'roze', 'groene' en Surinaamse uitvaarten.

"Ik werkte lang in de gezondheidszorg, onder andere voor een homobuddyproject, toen heb ik veel jonge mensen aan aids zien overlijden. In die dagen was het nog vechten om geen standaard 'koffie en cake'-uitvaart te krijgen. Het idee dat een uitvaart veel persoonlijker moet kunnen, stamt uit die tijd."

"Zielhuis Uitvaart helpt nabestaanden bij het vormgeven van een uitvaart op eigen wijze. We staan open voor diversiteit en verzorgen onder meer uitvaarten voor de homogemeenschap, maar ook multiculturele en groene uitvaarten."

David Noordhoff: "Bij een roze uitvaart houden we bijvoorbeeld veel rekening met de rol van vrienden versus ­familie: welke rol krijgt de partner van de overledene, zijn er gevoeligheden?"

Den Uijl: "Bij Surinaamse uitvaarten is de dede oso heel belangrijk - een samenkomst bij de overledene thuis en bewassing door een aflegvereniging. We werken met dragersvereniging Wi Kan Doe, die de overledene zingend en dansend naar het graf brengen."

Noordhoff: "Dood gaan we allemaal, toch is het nog een grote stap om zaken te regelen. Het helpt om vooraf te praten over hoe je je afscheid zou willen invullen en om bijvoorbeeld een levenstestament op te maken. Wij geven daarom veel voorlichting over hoe je een uitvaart kunt aanpakken en nalatenschap kunt regelen."

Den Uijl: "We hebben daar een spel voor ontwikkeld: Uitvaart in eigen hand. Als je kennis hebt over wat er allemaal mogelijk is, kun je veel bewustere keuzes maken."

"Er moet in korte tijd zo veel worden geregeld. Uit ervaring weten we dat het ondersteunend werkt als de meest belangrijke wensen bekend zijn."

Noordhoff: "Elke uitvaart is weer anders: klein en intiem, groots en uitbundig, ecologische kisten of een zelfgemaakte wade, met de bakfiets of boot naar Zorgvlied. Alles kan, als het maar klopt."

Den Uijl: "Het verdriet kunnen wij nooit wegnemen, maar een passend afscheid geeft de nabestaanden wél de troost en voeding om verder te gaan."

Wilma den Uijl (58) en David Noordhoff (68) Beeld Marc Driessen
Wilma den Uijl (58) en David Noordhoff (68)Beeld Marc Driessen

Lisette Verheijen (45) en Annemargriet van de Kaa (52) van Rooshert Uitvaartbegeleiding, combineren oude en nieuwe uitvaartgebruiken. Ook bij kinderuitvaarten.

Lisette Verheijen: "Het lijkt soms wel alsof iedere veertigplusvrouw die bij het UWV aanklopt een opleiding tot uitvaartverzorger krijgt, want de uitvaartondernemingen schieten als paddenstoelen uit de grond. Het lijkt misschien eenvoudig werk, maar om het te redden in deze branche moet je bereid zijn om hard en veel te werken. Het is een 24/7-baan, lastig te combineren met een jong gezin."

"Het mooiste van dit werk is dat je echt iets kunt betekenen voor de nabestaanden. Elke uitvaart is verdrietig en bijzonder tegelijkertijd, al is het altijd hartverscheurend als een kind eerder gaat dan de ouders. Bij het overlijden van kinderen nemen we meer tijd en is het contact nog intensiever. Het verlies van een kind is niet te bevatten, dan helpt het vaak om het overleden kind nog te zien, thuis, opgebaard op bed."

"Bij een kinderuitvaart heb je ook te maken met klasgenoten en vriendjes. We proberen het hele gezin en de kinderen zo veel mogelijk bij de uitvaart te betrekken - ze kunnen op de kist tekenen, bootjes met een lichtje knutselen of trooststenen beschilderen voor op het graf."

"Hoe jong ook, ieder kind is een kleine en unieke persoonlijkheid, iets wat nabestaanden kunnen uitdragen via een persoonlijke uitvaart."

"Bij kinderen wordt vaak gebruikgemaakt van eigen vervoer, maar er is ook een minirouwauto, of we huren een volkswagencampertje, een oldtimer. En op de plek van de uitvaart gebruiken we weleens een bolderkar voor een babymand versierd met linten. Zo klein, zo teer en zo'n groot verdriet, het blijft heel aangrijpend om mee te maken."

"Goed afscheid nemen is, hoe moeilijk en zwaar ook, belangrijk voor de periode na het afscheid. Hoe beter je nadenkt over de uitvaart, hoe meer rust je als nabestaanden hebt in de periode erna."

Lisette Verheijen (45) en Annemargriet van de Kaa (52) Beeld Marc Driessen
Lisette Verheijen (45) en Annemargriet van de Kaa (52)Beeld Marc Driessen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden