Plus

Met alleen idealen redt World of Food het niet

Anderhalf jaar na de opening blijft de organisatie van World of Food wankel. Ervaren ondernemers kunnen helpen, maar het plan was juist starters een kans te geven.

World of Food Beeld Google Street View
World of FoodBeeld Google Street View

Geen kwaad woord over de kwaliteit van het eten uit alle windstreken, maar de organisatie van de World of Food in Zuidoost blijft de politiek zorgen baren.

De bestuurscommissie dringt aan op maatregelen die de structuur van het verzamelrestaurant in de voormalige parkeergarage Develstein moeten versterken.

Aanleiding voor de oproep is het vertrek van de eerste ondernemers uit de World of Food, die in de zomer van 2015 de deuren opende.

Naar verwachting zullen twee of drie restaurateurs op korte termijn hun zaak sluiten vanwege onvoldoende inkomsten. Waarschijnlijk komen daar in de komende maanden nog twee ondernemers bij.

Wisseling van de wacht
Met een wisseling van de wacht in de World of Food is steeds rekening gehouden, maar verschillende fracties in de bestuurscommissie vrezen dat met het vertrek van de eerste ondernemers ook het concept van het wereldrestaurant onder druk komt te staan. Dat wil culinaire talenten uit het stadsdeel een kans bieden om een eigen bedrijf te beginnen.

De verwachting is dat de verleiding groot zal zijn voor ontwikkelaar Lingotto om de opengevallen plaatsen met ervaren ondernemers op te vullen.

Lingotto heeft al laten weten in de toekomst met alle leden van de coöpe­ratie individuele huurovereenkomsten te willen sluiten, zodat in het geval van een betalingsachterstand kan worden ingegrepen.

Nu heeft de ontwikkelaar nog te maken met een coöperatie die nog geen twee jaar na de opening op apegapen ligt.

Er zijn officieel twee bestuurders, maar die kunnen niet zelfstandig besluiten nemen. Over de koers van de World of Food zijn de ondernemers sterk verdeeld.

Kostbare maatregelen
De druk van Lingotto laat zich begrijpen. Het bedrijf heeft miljoenen in het culinaire project gestoken, en heeft afgelopen winter nog kostbare maatregelen genomen om het klimaat in de betonnen parkeergarage te verbeteren. Dat gebeurde voor eigen rekening, want de coöperatie zit nog flink in de schulden.

Maar ook het stadsdeel heeft veel geld in de World of Food gestoken, inclusief een flinke Europese subsidie. Het stadsdeel bekostigde ook de marktmeester die eind vorig jaar naar het verzamelrestaurant kwam om orde op zaken te stellen. Met succes, want het toezicht leidde er onder meer toe dat het gebouw weer goed wordt schoongehouden.

Niet nog veel geld
De eerste anderhalf jaar hebben de kwetsbaarheid van de World of Food blootgelegd. In de huidige opzet zijn de winstmarges voor de deelnemers te smal, waardoor hun coöperatie te weinig kan investeren.

Tegelijkertijd zijn Lingotto en het stadsdeel Zuidoost niet van plan nog veel geld in de World of Food te steken. De onderneming zal zich zelf moeten bedruipen.

Het lijkt onvermijdelijk dat het contingent startende ondernemers kleiner zal worden, en meer professionele restaurateurs hun intrek zullen nemen in het gebouw.

Lees wat Hiske Versprille schreef in 2015: World of Food is een onversneden aanwinst voor de stad

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden