'Mestvorken' maken zich op voor Mars op Rome

'Forconi' (Mestvorken) uit heel Italië zijn onderweg naar Rome. De mars op de hoofdstad is georganiseerd door een zeer gemengde protestbeweging die de afgelopen tijd veel van zich doet spreken: ontevreden boeren en studenten doen mee, en leden van extreem rechtse bewegingen zijn op de rijdende trein van de nieuwe beweging gesprongen.

redactie
Archieffoto van de Forconi-demonstranten Beeld epa
Archieffoto van de Forconi-demonstrantenBeeld epa

Een 'Mars op Rome' is dan ook historisch beladen als een fascistische traditie: Benito Mussolini troggelde zo in 1922 koning Victor Emmanuel III het premierschap af.

De politie heeft meer dan 2000 agenten paraat. Volgens de grootste krant van Italië, de Corriere della Sera, worden er zo'n 15.000 betogers verwacht. In het ministerie van Binnenlandse Zaken is het Comité voor de Orde en de Veiligheid bijeengekomen onder leiding van minister Angelino Alfano.

Op het station van Pisa kwam het al tot ordeverstoringen toen marcheerders die onderweg waren naar Rome, een spoor bezetten. 'Gematigde' regionale groepen Mestvorken uit Sicilië en de Veneto, de regio waarvan Venetië de hoofdstad is, hebben al afstand genomen van geweld.

De krant la Repubblica geeft vandaag een opsomming van de groeperingen die zich bij het boeren- en studentenprotest van de Mestvorken hebben aangesloten: daklozen, vervoerders, straathandelaren, werklozen, werkenden zonder vaste baan, immigranten en voetbalhooligans. 'Een smeltkroes van woedende mensen, verenigd door drie doelstellingen: de val van het kabinet-Letta, de afschaffing van de euro en het verlagen van de belastingen', aldus la Repubblica.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden