Merkel tekent regeerakkoord met SPD

De voorzitters van de christendemocratische CDU en CSU en van de sociaaldemocratische SPD in Duitsland hebben maandag hun handtekening gezet onder het regeerakkoord voor een zogeheten Grote Coalitie. Namens de CDU zette bondskanselier Angela Merkel haar handtekening, namens de CSU Horst Seehofer en namens de SPD Sigmar Gabriel, die vicekanselier in de nieuwe regering wordt.

Agnela Merkel (blauw jasje) proost met politici van de CDU en CSU op het tekenen van het regeerakkoord met de SPD. Beeld reuters
Agnela Merkel (blauw jasje) proost met politici van de CDU en CSU op het tekenen van het regeerakkoord met de SPD.Beeld reuters

De CDU/CSU en de SPD bereikten eind november een akkoord over hernieuwde samenwerking. Zij hebben ook van 1966 tot en met 1969 en van 2005 tot en met 2009 in de regering samengewerkt. De laatste keer was dat ook met Merkel als bondskanselier. Het regeerakkoord telt 185 pagina's. De drie partijvoorzitters zegden bij de ondertekening toe fair met elkaar samen te werken.

De Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, zal Merkel dinsdag kiezen voor een derde ambtstermijn als bondskanselier. Daarna zal president Joachim Gauck de leden van het kabinet beëdigen. De CDU bezet vijf ministersposten plus het bondskanselierschap, de SPD heeft zes ministersposten en de CSU heeft er drie.

Wettelijk minimumloon
De drie partijen hebben onder meer afgesproken dat er een wettelijk brutominimumloon van 8,50 euro per uur wordt ingevoerd en dat het aandeel duurzame energie in het totale energiegebruik van de Duitsers in 2025 moet zijn gestegen tot 40 à 45 procent. Nu is dat een kwart. Ook komt er een tol op de 'Autobahnen', de Duitse snelwegen, en worden migranten niet meer verplicht tot uiterlijk hun 23ste te kiezen tussen de Duitse nationaliteit en die van hun land van herkomst.

De partijen beloven vanaf 2015 geen nieuwe schulden te maken. Er komt 5 miljard euro meer beschikbaar voor de aanleg van nieuwe infrastructuur, zoals wegen en spoorwegen en mensen die 45 jaar hebben gewerkt, kunnen op hun 64e verjaardag stoppen met werken zonder dat dat gevolgen voor hun pensioen heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden