Update

'Merkel in DDR betrokken bij propaganda jeugdbeweging'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel stond ten tijde van de Duitse Democratische Republiek (DDR) mogelijk dichter bij het communistische bewind dan zij wil doen geloven. Dat meldt de Duitse krant Bild.

Redactie
Angela Merkel (midden) zondagavond tussen de acteurs Angelica Domröse en Winfried Glatzeder, hoofdrolspelers in de Oost-Duitse klassieker 'De legende van Paul en Paula'. Merkel had de film uitgekozen voor een speciale vertoning. Beeld afp
Angela Merkel (midden) zondagavond tussen de acteurs Angelica Domröse en Winfried Glatzeder, hoofdrolspelers in de Oost-Duitse klassieker 'De legende van Paul en Paula'. Merkel had de film uitgekozen voor een speciale vertoning.Beeld afp

Volgens Bild doet de domineesdochter Merkel alsof zij, net als veel andere christenen in Oost-Duitsland, een houding van een stil verzet innam tegen de communistische staatspartij SED. Maar volgens nieuw onderzoek zou Merkel leidinggevende posities hebben ingenomen bij de communistische jeugdbeweging FDJ en was ze verantwoordelijk voor onder meer propaganda.

Ontkenning
Merkel heeft dat altijd ontkend, en deed dat zondagavond opnieuw. Bij een vertoning in Berlijn van een door haar uitgekozen speelfilm, de Oost-Duitse klassieker Die Legende von Paul und Paula, zei ze: 'Wat voor mij belangrijk is: ik heb niets verborgen gehouden.' Ze benadrukte dat ze over haar DDR-verleden altijd open is geweest en wel heeft aangegeven lid te zijn geweest van de FDJ, maar altijd vanuit de gedachte daarmee gemeenschapswerk te verrichten.

Merkel zou, blijkens het verhaal in Bild, na de val van de Berlijnse Muur in 1989 niet meteen voorstander zijn geweest van de hereniging met West-Duitsland. Zij wilde een democratisch socialisme in een zelfstandig Oost-Duitsland. Dit is des te opmerkelijker omdat zij haar vooraanstaande rol in de Duitse politiek te danken heeft aan haar mentor en voorganger Helmut Kohl, de 'kanselier van de eenheid'.

Biografie
De nieuwe publicaties zijn gebaseerd op de onlangs verschenen biografie 'Het eerste leven van Angela M.'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden