Merkel: groen jasje suggereert niets, het is gewoon 'heel neutraal'

Wat trek je een dag na de verkiezingen, die je ook nog eens glansrijk wint, aan op een persconferentie? Die vraag hield bondskanselier Angela Merkel vanochtend bezig, zo erkende ze tegenover journalisten. Die vroegen haar of het 'groene' jasje dat ze droeg misschien een teken is dat ze een coalitie met de Groenen wil vormen.

Irene de Zwaan
Angela Merkel tijdens de persconferentie in Berlijn. Beeld AFP
Angela Merkel tijdens de persconferentie in Berlijn.Beeld AFP

In Duitsland worden partijen steevast met een kleur aangeduid. De CDU is van oudsher gekoppeld aan de kleur zwart, de Groenen - hoe kan het ook anders - aan de kleur groen en de sociaaldemocraten scharen zich onder de kleur rood.

Dat plaatste Angela Merkel vanochtend voor een lastig dilemma, want - zo wist ze - als ze een specifieke partijkleur zou dragen, dan zou de suggestie ontstaan dat ze die partij een warm hart toedraagt. Iets dat aan de vooravond van de coalitiebesprekingen ten alle tijden voorkomen moest worden.

Ze had kunnen kiezen voor haar eigen partijkleur zwart, maar feestelijk is anders. Met een klinkklare overwinning op zak is een kleurtje wel zo gepast. En dus koos ze voor 'iets heel neutraals': een jasje waarvan de kleur het midden houdt tussen groen en blauw. Maar dan wel met een zwarte broek eronder.

Een veilige keuze, moet Merkel voldaan gedacht hebben, maar toch ontkwam ze tijdens de persconferentie vandaag in Berlijn niet aan de vraag of haar 'groene' jasje, in combinatie met haar zwarte kleding, soms een teken is dat ze een coalitie met de Groenen wil vormen.

Merkel keek daarop met een ontspannen glimlach de zaal in en zei kalmpjes: 'Vanmorgen stond ik voor mijn kledingkast en dacht ik: rood is niet goed, lichtgroen is niet goed, blauw was van gisteren, dus wat doe je dan? Ik besloot om iets heel neutraals aan te trekken.'

Daarop barstte het journaille in een luid applaus uit. Merkel had klaarblijkelijk het juiste antwoord gegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden