Update

Merkel en Sarkozy: Grieken horen in eurozone

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hebben de Griekse premier George Papandreou vandaag verteld dat de toekomst van Griekenland volgens hen binnen de eurozone ligt.

Angela Merkel aan de telefoon. Beeld reuters
Angela Merkel aan de telefoon.Beeld reuters

Dat zei een woordvoerder van de Duitse regering na afloop van het telefonisch overleg tussen de drie regeringsleiders.

Merkel en Sarkozy benadrukten in het overleg van een klein half uur dat de Grieken alle afgesproken maatregelen moeten nemen om hun overheidsfinanciën op orde te brengen. Papandreou gaf op zijn beurt aan vastbesloten te zijn alle beloftes na te komen. Een Griekse woordvoerder stelde dat de maatregelen die in de afgelopen dagen zijn genomen de Grieken zullen helpen de financiële doelen voor 2011 en 2012 te halen.

'De doorvoering van de beloftes die zijn vastgelegd in het reddingsprogramma is essentieel om de Griekse economie weer op het pad richting duurzame groei te krijgen', stelden Merkel en Sarkozy in een gezamenlijke verklaring.

Enorme gevolgen
Een Grieks vertrek uit de eurozone of een faillissement van Griekenland zou enorme economische, sociale en politieke gevolgen hebben. Niet alleen voor de Grieken, maar ook voor de Europese Unie en de rest van de wereld, zei Europees commissaris Olli Rehn (economische en monetaire zaken) vandaag tijdens een debat over de Europese schuldencrisis in het Europees Parlement in Straatsburg. Griekenland zou slechter af zijn buiten de euro en dat geldt ook voor Europa, aldus de commissaris.

Het Nederlandse ministerie van Financiën erkende gisteren dat Nederland en andere Europese landen zich voorbereiden op een Grieks faillissement. Alle inspanningen zijn er nog wel op gericht wanbetaling te voorkomen.

Kredietstatus
Op de aandelenmarkten lieten de aandelen van de Franse banken woensdag opnieuw forse koersschommelingen zien. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde woensdag de kredietstatus van Société Générale en Crédit Agricole met één stap. De kredietwaardigheid van BNP Paribas bleef ongewijzigd, maar Moody's houdt de ontwikkelingen bij de grootste bank van Frankrijk scherp in de gaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden