Update

Merkel bedankt Gorbatsjov bij herdenking val Muur

BERLIJN - Met een oecumenische dienst in Berlijn is maandag de vierdaagse herdenking van de val van de Berlijnse Muur, twintig jaar geleden, begonnen. Er vonden in de loop van de dag tal van plechtigheden plaats, die werden opgeluisterd door prominenten zoals bondskanselier Angela Merkel, de voormalige sovjetpresident Michail Gorbatsjov en de huidige Russische president Dmitri Medvedev.

Merkel bedankte in een emotionele toespraak Gorbatsjov, omdat deze volgens haar een beslissende rol speelde bij de val van de Muur. 'U maakte dit mogelijk, u liet moedig dingen gebeuren en dat was veel meer dan wij konden verwachten'', aldus de bondskanselier.

Merkel verwelkomde ook de voormalige Poolse vakbondsleider en president Lech Walesa. Zij herinnerde er aan dat diens vakbondsactivisme 'een enorme bemoediging' vormde voor de DDR-burgers.

Medvedev vroeg in een toespraak bij de Brandenburger Poort aandacht voor de beslissende rol van de Sovjet-Unie bij het neerhalen van de Muur. ''Deze muur verdeelde niet alleen twee landen, maar, zoals wij nu allen weten, geheel Europa'', zei Medvedev. Hij suggereerde dat Rusland zichzelf beschouwt als onderdeel van Europa en ontevreden is met resterende scheidslijnen.

Voor de Verenigde Staten was de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton aanwezig. Zij introduceerde een videoboodschap van president Barack Obama, waarin deze opriep om de 9de november 1989 -'noch de offers die zijn gebracht'- nimmer te vergeten. Obama zei dat er 'geen duidelijker terechtwijzing van tirannie, geen krachtiger bevestiging van vrijheid' is dan het neerhalen van de Muur.

Clinton zei dat de herdenking 'een boodschap van hoop' is voor degenen die, 'ten overstaan van cynisme en twijfel en onderdrukking, geloven dat muren omver kunnen worden gehaald'.

Eerder maandag herinnerden de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, aartsbisschop Robert Zollitsch, en de vroegere raadsvoorzitter van de evangelische kerk in Duitsland, Wolfgang Huber, aan de pogroms van 9 november 1938.

Bij de oecumenische dienst waren bondspresident Horst Köhler en Merkel aanwezig. De dienst werd gehouden in de Gethsemane-Kirche in de wijk Prenzlauer Berg, destijds een van de toevluchtsplaatsen van de oppositie in de DDR.

Voor de 136 mensen die hun poging om over de muur te vluchten met de dood moesten bekopen werden kaarsen gebrand. Langs de route van de muur waren duizend grote dominostenen opgesteld die een voor een omver tuimelden. (AP)

De Duitse bondskanselier Angela Merkel speecht tijdens de herdenking van de val van de Berlijnse Muur twintig jaar geleden. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden