Review

Meres et filles ****

null Beeld

Regie: Julie Lopes-Curval
Met: Catherine Deneuve, Marina Hands, Marie-Josée Croze
De werktitel van het op en top Franse drama Mères et filles was 'La cuisine'. En ook al gaat de film ontegenzeggenlijk over moeders en dochters: dat was eigenlijk een toepasselijkere titel geweest voor dit ingetogen portret van drie generaties vrouwen, die worstelen met de balans tussen werk, relaties en het moederschap.

Vele scenes spelen zich af in een glimmende retrokeuken die in de jaren vijftig werd ingericht voor Louise (Marie-Josée Croze). In gestileerde flashbacks die doen denken aan de thematisch verwante drama's The hours en Far from heaven zien we hoe Louise door haar burgerlijke echtgenoot wordt weggestopt achter het aanrecht.

Het verstikt de mooie en levendige vrouw. Van de ene op de andere dag verdwijnt ze. Dat vertrek wordt haar een halve eeuw later nog nagedragen door dochter Martine (Catherine Deneuve), die echter geen idee heeft van de ware toedracht. Martine heeft zich ontwikkeld tot een complexe dame, die als dorpsarts altijd klaar staat voor haar patiënten, maar die haar familie alleen afstandelijk kan bejegenen. Martine's dochter Audrey hield het niet uit in de buurt van haar dominante moeder.

Zij is geëmigreerd naar Canada, waar ze een succesvolle carrierevrouw werd. Om na te denken over persoonlijke sores keert ze terug naar haar geboortedorp aan de Franse kust, waar ze logeert in het huis van haar grootouders. In een keukenkastje vindt Audrey het kookschrift van oma Louise, dat tevens dienst deed als dagboek.

In een mooi geconstrueerd script dat zelfs nog kleine thrillerelementen bevat ontdekt de kijker samen met Audrey wat er gebeurde op de dag dat Louise haar gezin verliet. Over de hele linie wordt prachtig geacteerd.

Acteerinstituut Deneuve is op haar best als de in de steek gelaten dochter die niets meer wil weten van haar moeder. Als ze uiteindelijk toch dat dagboek leest zie je dat het keihard aankomt. (FRITZ DE JONG)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden