Mercurius heeft het niet gered

AMSTERDAM - Opnieuw staat de begane grond van het Mercuriusgebouw aan de Prins Hendrikkade leeg. Na Oibibio en MagicMinds heeft ook restaurant Mercurius het niet gered.Op het Mercuriusgebouw lijkt een vloek te rusten. De laatste jaren zijn diverse bedrijven failliet gegaan in het historische pand uit 1883. Oibibio, het spirituele centrum van Ronald Jan Heijn, sneuvelde in 2000, zeven jaar na de opening.

Vervolgens waagde internetbedrijf MagicMinds een poging, onder aanvoering van de kleurrijke ondernemer Eric Bartels. Dit avontuur eindigde al na één jaar. Zowel Heijn als Bartels huurde het gehele pand.

Op de begane grond zijn twee pogingen gewaagd restaurant Mercurius rendabel te maken. De eerste poging strandde vorig jaar. Een doorstart was evenmin een succes; in de voormalige brasserie zijn alle meubels verwijderd.

''Mercurius heeft het niet gered,'' zegt Ronald Wiggers, directeur van NV Stadsgoed, de verhuurder van het pand. ''De huurovereenkomst is beëindigd.''

De bovenste verdiepingen van het gebouw vallen buiten dit verhaal. Die etages zijn na het vertrek van MagicMinds verhuurd aan creatieve ondernemingen, zoals het snelgroeiende evenementenbedrijf Events Company Group.

NV Stadsgoed is nu bezig met een grondige opknapbeurt van de onderste verdieping. Bartels van MagicMinds had het pand geheel wit geschilderd toen Stadsgoed even niet oplette: de plafonds, vloeren, trappen - alles.

Ook de pilaar met bladgoud op de begane grond, een geschenk van koningin Emma, ontsnapte niet aan de witkwast. Deze pilaar is inmiddels in oude luister hersteld. De volgende klus is de renovatie van de oude koepel met glas-in-loodramen, die nog stamt uit de tijd dat het gebouw een winkelpassage was. Deze koepel moest wijken toen Heijn een theehuis liet bouwen. Het zal nog twee maanden duren voordat het pand weer in oude staat verkeert.

De onderste verdieping van negenhonderd vierkante meter staat weer te huur. Prijs: 285 euro per vierkante meter per jaar.

Volgens Wiggers is er veel belangstelling voor het pand. ''Ik ben bezig met een nieuwe huurder.'' Hiermee zal de horeca terugkeren. Ook is het mogelijk er een winkel of kantoor te realiseren.

Volgens vorige eigenaren is het gebouw moeilijk rendabel te krijgen vanwege de hoge huur. Wiggers wijst dit van de hand. ''De reeks faillissementen heeft niets met de huur te maken.''

www.restaurant-mercurius.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden