Update

Mensenrechtenraad veroordeelt geweld Syrië

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft vandaag met een overweldigende meerderheid van stemmen een resolutie aangenomen die het geweld in Syrië veroordeeld. De raad eist dat het regime van president Bashar Assad stopt met de bloedige onderdrukking van de protesten.

President Assad. Beeld ap
President Assad.Beeld ap

Verder eist de raad dat Damascus een internationaal onderzoek naar mogelijke misdaden tegen de menselijkheid toestaat. De resolutie werd met 33 stemmen voor en slechts vier stemmen tegen aangenomen. De resterende landen in de 47 lidstaten tellende raad onthielden zich van stemming of waren niet aanwezig.

China en Rusland hadden eerder al gezegd tegen de resolutie te zijn omdat het in hun ogen om een niet-noodzakelijke inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Syrië gaat. De Syrische ambassadeur bij de raad, Fayssal al-Hamwi, sprak van 'een 100 procent politieke actie'. Gisteren werd duidelijk dat de resolutie het met gemak zou halen, toen de Arabische landen lieten weten met de eisen in te stemmen.

Internationale wetten
Vorige week verklaarde een onderzoeksteam van de VN dat de Syrische strijdkrachten mogelijk internationale wetten hebben geschonden bij het onderdrukken van de protesten. Het leger zou executies hebben uitgevoerd, gevangenen hebben gemarteld en het gemunt hebben op kinderen van leden van de oppositiebeweging. Het team adviseerde de Veiligheidsraad de zaak door te verwijzen naar het Internationaal Strafhof (ICC). Misdaden tegen de menselijkheid worden na genocide beschouwd als de zwaarste schending van de internationale mensenrechten.

De Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten, Navi Pillay, maakte gisteren bekend dat tot nu toe 2200 mensen omkwamen door het optreden van leger en politie in Syrië.

300 aanhoudingen

Syrische veiligheidstroepen hebben in een dag tijd zeker 300 mensen aangehouden in de stad Deir al-Zor in het noordoosten van het land, liet het Syrische Observatorium voor Mensenrechten vandaag ook weten.

Volgens de organisatie hebben de veiligheidstroepen sinds maandag acht mensen gedood in de stad Homs, in het midden van het land.
Vorige week had president Bashar al-Assad nog gezegd dat de militaire en politieoperatie tegen de betogers was gestaakt. Er wordt al maandenlang tegen hem betoogd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden