Mensenrechtenraad stelt speciale onderzoeker aan voor Syrië

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft vandaag een speciale onderzoeker voor Syrië benoemd. De raad oefende felle kritiek op het optreden van de Syrische autoriteiten tegen betogers.

AP/Redactie
Een Syrische familie loopt langs een kraam met Syrische vlaggen en gadgets met afbeeldingen van president Assad. Beeld ap
Een Syrische familie loopt langs een kraam met Syrische vlaggen en gadgets met afbeeldingen van president Assad.Beeld ap

37 van de 47 leden van de raad stemden voor een door de Arabische Liga, de Verenigde Staten en Europese landen ondersteunde resolutie die Syrië hekelde wegens 'grove en systematische schendingen van mensenrechten'. Directe verwijzingen naar de VN-Veiligheidsraad en 'internationale verantwoordingsmechanismen' als het Internationale Strafhof (ICC) waren echter uit de uiteindelijke tekst geschrapt. Rusland, China en twee andere leden stemden tegen en zes landen onthielden zich.

De Syrische ambassadeur bij de VN in Genève, Fayssal al-Hamwi, zei dat actie van de VN 'op geen enkele wijze in het belang van het Syrische volk zal zijn en het niet zal helpen een eind te maken aan zijn crisis'.

Eerder zei mensenrechtenchef van de VN Navi Pillay dat Syrië naar het ICC moest worden verwezen. De bloedige wijze waarop het bewind in Damascus de opstand in het land probeert neer te slaan zou neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid. Uit nieuwe cijfers blijkt dat sinds maart al 307 kinderen om het leven zijn gekomen in Syrië, zei Pillay. Zij zei dat haar bureau over betrouwbare informatie beschikt dat sinds het begin van de protesten in maart 'veel meer' dan vierduizend doden zijn gevallen.

'In het licht van het overduidelijke falen van de Syrische autoriteiten om hun burgers te beschermen, moet de internationale gemeenschap dringend effectieve maatregelen treffen om het Syrische volk te beschermen', aldus Pillay. Volgens haar kan de voortdurende onderdrukking leiden tot een burgeroorlog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden