'Mensenrechten geschonden bij noodtoestand Frankrijk'

Volgens Amnesty International en Human Rights Watch leidt de noodtoestand in Frankrijk, waardoor het mogelijk is om zonder gerechtelijke tussenkomst huiszoekingen uit te voeren en mensen een verplichte verblijfplaats op te leggen, tot schendingen van de mensenrechten.

Beeld epa

Na de aanslagen in Parijs kondigde de Franse regering de noodtoestand af. Die blijft gelden tot 26 februari 2016, maar intussen werd het voorstel gedaan om deze periode met drie maanden te verlengen. Sinds november werden al 3.242 huiszoekingen uitgevoerd en meer dan 400 verplichte verblijfplaatsen opgelegd, aldus Amnesty.

'Een noodtoestand staat toe dat bijzondere maatregelen genomen worden, maar geeft geen absolute vrijgeleide aan de uitvoerende macht', aldus Amnesty. 'De maatregelen moeten strikt noodzakelijk en proportioneel zijn, juist omdat ze een uitzonderlijke inperking op de rechten van burgers inhouden.'

Buitensporig geweld gebruikt
Uit onderzoeken van Amnesty International en Human Rights Watch blijkt dat er bij de huiszoekingen, dikwijls 's avonds laat of 's nachts, vaak buitensporig geweld gebruikt werd, dat er onnodig schade toegebracht werd, en dat de bewoners van het huis onder vuur werden gehouden of werden geboeid. Bovendien kregen de betrokkenen vaak slechts een vage uitleg voor de reden van de huiszoekingen, die zelden leiden tot verder strafrechtelijk onderzoek.

'De Franse overheid moet nu duidelijk aantonen dat het noodzakelijk is dat de noodtoestand gehandhaafd blijft, en er moeten waarborgen komen opdat de noodmaatregelen niet misbruikt worden, of disproportioneel of discriminatoir toegepast worden', zegt Eva Berghmans, beleidsverantwoordelijke bij Amnesty International.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden