'Mensen met schulden moeten adempauze krijgen'
Mensen met schulden bij de overheid moeten een adempauze krijgen om te voorkomen dat ze verder in het rood raken, stellen D66 en CDA. Nu volgt boete op boete als rekeningen niet op tijd worden betaald.
Bij veel overtredingen kan de boete op het niet (op tijd) betalen oplopen tot wel drie keer het oorspronkelijke bedrag. De Nationale Ombudsman concludeerde eerder al dat stapeling van boetes mensen met schulden niet aanzet tot sneller betalen.
Het tegendeel blijkt juist het geval. "We zien bijvoorbeeld bij verkeersboetes dat mensen met financiële problemen nog grotere schulden opbouwen. Ze willen wel betalen, maar kunnen het niet en krijgen dan ook nog eens boete op boete," zegt D66-Kamerlid Rens Raemakers.
Niets dan ellende
Volgens CDA'er René Peters werken boetes alleen goed voor mensen die niet willen betalen. Voor mensen die ze niet kunnen betalen, brengen ze niets dan 'ellende'. Peters: "Het zou goed zijn als een gemeente de verhogingen tijdelijk kan stoppen. Zodat problemen echt kunnen worden aangepakt."
Het kabinet maakte woensdag maatregelen bekend om schuldenproblemen tegen te gaan, maar die gaan de regeringspartijen niet ver genoeg. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken, VVD) komt nog dit jaar een einde aan de mogelijkheid voor de Belastingdienst om bij mensen met problematische schulden 500 euro af te schrijven, zonder dat zij daar iets tegen kunnen ondernemen.
Daarnaast kondigt Van Ark aan dat minder snel beslag zal worden gelegd op toeslagen. De twee maatregelen moeten ervoor zorgen dat mensen met een laag inkomen genoeg overhouden om van te leven. Zij zijn overigens tijdelijk van aard: Van Ark komt nog met een nieuwe wet die tot vereenvoudiging van de 'beslagvrije voet' moet leiden.
Raemakers zal zijn voorstel voor een adempauze vandaag doen tijdens een debat over schuldenproblematiek. Door de steun van het CDA lijkt een Kamermeerderheid binnen handbereik.