PlusDe Campagne

'Mensen lijken ineens veel meer te durven zeggen'

De leerlingen op SG Reigersbos kunnen 15 maart op school stemmen. Voor wie te jong is, zijn er scholierenverkiezingen. Racisme is een belangrijk thema.

Lorianne van Gelder
Manar Issa (16): 'Ik ben van het midden, ik wil iedereen tevreden houden' Beeld Marijke Stroucken
Manar Issa (16): 'Ik ben van het midden, ik wil iedereen tevreden houden'Beeld Marijke Stroucken

Niemand gaat in de rechterhoek van de klas zitten. Een beetje rechts van het midden nog wel, maar helemaal in de hoek, zeker niet.

Deze vijftien leerlingen in 5 vwo van Scholengemeenschap Reigersbos mogen bijna allemaal nog niet stemmen, maar weten wel hoe ze in hun politieke veld staan, zo blijkt al gauw uit de opdracht een positie te kiezen in de klas. VVD vinden ze nog wel wat, maar VNL, GeenPeil of PVV? Nee.

Op SG Reigersbos in Zuidoost zijn de verkiezingen nog nauwelijks onderwerp van gesprek. Maar dat gaat binnenkort veranderen. De school houdt vanaf morgen scholierenverkiezingen - met de officiële partijen, een stembus en stembiljetten, maar zonder invloed op de Tweede Kamer.

En ook op 15 maart heeft de school een rol: op verzoek van de gemeente komt er een stembureau in de studiehal.

Hopen op minder racisme
Shaquille Munshi is met klasgenoot Catalin Buhai de enige 18-jarige in de klas. Shaquille stemt VVD, want, vindt hij, als je meer werkt, mag je ook meer verdienen. Catalin denkt aan de Partij voor de Dieren. "Ik houd wel van dieren en we moeten de natuur beschermen."

Voor de andere klasgenoten zijn de verkiezingen vooralsnog studiemateriaal. Gelukkig maar, vinden ze. Want wat te kiezen uit 28 partijen?

Jevon Ravenberg (15) hoopt vooral dat er minder racisme zal zijn en dat het met 'de grote groep mensen die het slecht hebben in Nederland', weer beter zal gaan. Wat er ook gebeurt, als de PVV maar niet de grootste wordt. "Ik ben bang dat ik dan meer zal worden gediscrimineerd."

Wachten op stempas
Racisme is een dominant thema in deze klas waar iedereen een biculturele achtergrond heeft. Christina David (17) analyseert dat het niet eens zo erg is dat de PVV zo groot is - de partij heeft ook goede punten als aandacht voor ouderen en de zorg, vindt ze - maar door de populistische toon van het debat zeggen mensen wat ze blijkbaar vinden.

"Donkere mensen zijn apen, Marokkanen moeten weg, mensen lijken ineens veel meer te durven zeggen." Ze zou GroenLinks stemmen als het mocht. Want het milieu en de ouderenzorg, daar zouden de verkiezingen over moeten gaan.

Vriendin Manar Issa (16) is net zo idealistisch. D66 zou haar stem krijgen. Onderwijs, jongeren, kansengelijkheid en dat mensen niet zo hard tegen elkaar moeten zijn.

"Ik ben van het midden, ik wil iedereen tevreden houden," lacht ze. In haar ideale wereld worden mensen niet in ras ingedeeld, leeft iedereen gelukkig samen. "Ik let niet op waar je vandaan komt." Zelf de politiek in? Wie weet. Ze zou het best zien zitten.

Zeventig procent van de 18- tot 25-jarigen ging in 2012 naar de stembus. Wie stemt, kiest vaak voor de partijen aan de uitersten van het spectrum: PVV en GroenLinks doen het goed onder jongeren.

Om de jonge opkomst dit jaar nog te verhogen pleitten onder meer de Nationale Jeugdraad voor stembureaus op mbo's en hbo's.

Het stembureau op SG Reigersbos maakt het voor 18-jarigen als Shaquille en Catalin bijzonder makkelijk. Maar of ze ook echt gaan stemmen? Beiden hebben nog geen stempas binnen. Wat ze daaraan gaan doen? Catalin: "Gewoon wachten." Ook al zijn straks de verkiezingen voorbij.

Lees verder: Volg de campagne in ons verkiezingsblog

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden