'Mensen in Osdorp tenten uit en huis in'

De roep om de uitgeprocedeerde asielzoekers uit onder andere Somalië, Soedan en Ethiopië in het tentenkamp in Osdorp in een pand onder te brengen klinkt steeds luider.

Een uitgeprocedeerde asielzoeker wast zijn gezicht bij het tentenkamp in Amsterdam Osdorp. Beeld anp
Een uitgeprocedeerde asielzoeker wast zijn gezicht bij het tentenkamp in Amsterdam Osdorp.Beeld anp

Ruim achthonderd mensen hebben een online petitie ondertekend waarin zij burgemeester Eberhard van der Laan en stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud van Nieuw-West verzoeken in te grijpen. In de petitie, op www.
nicenieuwwest.nl, staat: 'Wij, individuele burgers, zijn niet bij machte bij vrieskou voor warmte in de tenten te zorgen.'

Buurtbewoners en diverse organisaties hebben geprobeerd het verblijf in het tentenkamp zo aangenaam mogelijk te maken. Zo zijn kleine tenten vervangen door legertenten, zijn er veldbedden gekomen en zijn drie chemische toiletten geplaatst.

Kouder en regenachtiger
Elke dag brengen tientallen buurtbewoners voedsel en kleding. Zo veel kleding zelfs dat de tentenkampbewoners kleding konden afstaan aan het Rode Kruis. Toch wordt het verblijf in het tentenkamp er niet aangenamer op. Morgen gaat de derde week in voor de bewoners, terwijl het snel kouder en regenachtiger wordt.

Vrijwillige hulpverleners zijn het niet eens welke aanpak prioriteit verdient. Waar de ene hulpverlener vooral actie wil voeren, wil de andere in de eerste plaats voor betere omstandigheden zorgen.

Hoewel na inzamelingen voldoende geld beschikbaar is om een aggregaat voor warmte in het tentenkamp aan te schaffen, wil de brandweer geen toestemming voor het gebruik van zo'n aggregaat geven.

Woordvoerder Bartho Boer van de burgemeester: 'Deskundigen van de GGD denken dat het verblijf in het tentenkamp nog te doen is. De bewoners beschikken over slaapzakken en veldbedden en zijn niet ernstig ziek.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden