Column

Mensen in de zorg zijn lief maar naïef

Jeroen Wollaars, verslaggever bij NOS Nieuws, schrijft wekelijks op woensdag een column in Het Parool over media en de ontwikkelingen in de digitale wereld. Voor tips is hij te bereiken op j.wollaars@parool.nl. 

Beeld Floris Lok

En inderdaad: alles, van de eerste ontvangst door zuster Thekla via de operatiekamer tot de uitslaapkamer, liep soepel en met een combinatie van gemak en vertrouwen. En dat terwijl het management bezig is geweest met iets als effiencyverbetering en u weet: dat is in het beste geval alleen op papier een verbetering.

Maar goed. Elke keer dat ik met de zorg in aanraking kom - is niet heel vaak, gaat prima, dank u - valt me dat op. Ze lossen het wel op. Ze stralen vertrouwen uit.

Veel mensen die in de zorg werken, hebben een groot hart. En zijn lief. Maar misschien ook wel een beetje naïef.

Zo had de huisarts mijn verwijsbrief op haar prikbord gehangen. In de wachtruimte.
'Handig, kun je het er zelf van afhalen.'
'Dus dan kan de hele stad zien wat ik heb?'
'O ja. Zo hebben we dat nog nooit bekeken.'
In het ziekenhuis telde ik de computers waar ik zonder inloggen mee kon werken. Dat waren er drie.

En bij het ophalen van mijn medicijnen was het nog een hele toer niet voor altijd ingeschreven te worden in de ziekenhuisapotheek. En te voorkomen dat mijn dossier digitaal opgehaald zou worden bij mijn eigen apotheek. Of te voorkomen dat de boel daarna automatisch in het EPD, het elektronische patiëntendossier, terecht zou komen. Daar wil ik zo ver mogelijk vandaan blijven namelijk.

Het lukte allemaal; ze hadden alle begrip. Maar het kostte veel tijd en het is wachten totdat een andere ziekenhuismanager ook hier omwille van efficiency een stokje voor probeert te steken.

Dat mag dus niet gebeuren. Want mensen in de zorg zijn lief. En vol vertrouwen. Maar het geheim houden van patiëntgegevens, en zeker de gegevens die in de computer belanden, is bij hen niet altijd in goede handen. Het College Bescherming Persoonsgegevens bracht laatst wat bezoekjes aan apothekers en schrok zich rot. Medisch beroepsgeheim? Vaak geschonden. Beveiliging van gegevens? Onder de maat. Niet één apotheker had de boel op orde.

En als zo'n lieve zorgverlener zegt dat alle gegevens wel veilig zijn, omdat hij of zij 'een dikke firewall' heeft, word ik toch een beetje misselijk. Gaat het ineens een heel stuk minder met me.
verslaggever bij NOS Nieuws

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden