Ingezonden brief

Menselijke waardigheid beperkt zich niet tot nachtelijke uren

De hoogste rechter heeft gelukkig besloten dat ieder mens recht heeft een bed en een maaltijd. Maar menselijke waardigheid beperkt zich niet tot de nachtelijke uren vindt advocaat Pim Fischer. 'Het is het absolute minimum van de mensenrechten', schrijft hij in een ingezonden brief.

Bedden worden klaar gemaakt voor de nachtopvang in Amsterdam Beeld anp
Bedden worden klaar gemaakt voor de nachtopvang in AmsterdamBeeld anp

Op 17 december 2014 besloot de hoogste rechter op het gebied van de sociale zekerheid dat ieder mens het recht heeft 's nachts in een bed te kunnen slapen. En niemand hoeft met honger naar bed. Want iedere dag een maaltijd is ook een recht.

Dit is geweldig nieuws. Dit recht bestond niet in Nederland. Er was een Leger des Heils. En soms deed de overheid zelf aan liefdadigheid. Maar een recht op nachtrust, dat bestond in Nederland niet. Nu dus wel.
Dit hebben we te danken aan de mensen zonder verblijfspapieren en die zich in Amsterdam de We Are Here-groep zijn gaan noemen. Dankzij hen hebben alle daklozen in Nederland nu recht op een basisvoorziening.

Misverstand
Het is nu aan de gemeenteraden, aan de colleges van burgemeester en wethouders om aan de slag te gaan. Want de mensenrechten, die dus ook in Nederland gelden, verplichten tot meer. Het recht als mens te kunnen bestaan beperkt zich niet tot een maaltijd en nachtrust.

Als ik de reactie van de burgemeester lees, dan dreigt er een misverstand. De hoogste rechter heeft niet gezegd dat daklozen overdag op straat moeten plassen. De hoogste rechter heeft niet beslist dat vrouwen geen recht hebben op maandverband.

Nachtelijke uren
De hoogste rechter heeft niet beslist dat mensen die naar de dokter moeten geen recht hebben op geld voor een tramkaartje om daar te komen. En de rechter heeft ook niet beslist dat voor de avondmaaltijd de vegetariër net als de anderen slechts het gelijke recht op soep met ballen en brood krijgt.

Menselijke waardigheid beperkt zich niet tot de nachtelijke uren. En respect voor de menselijke waardigheid is het absolute minimum van de mensenrechten. Dat is waar de mensenrechtencomités Nederland steeds weer op moeten wijzen. Ik hoop dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt en voor een volledig respect voor mensenrechten gaat.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden