Menselijke missie naar Mars zou 'verwoestende invloed' kunnen hebben

Het plan van het Nederlandse bedrijf Mars One om een kolonie op de planeet Mars te vestigen, kreeg al uit veel hoeken kritiek te verduren. Wubbo Ockels noemde het een fantasie zonder realistische plannen, en bedrijven zouden niet bereid zijn de reis te financieren. Nu doet ook het SETI-instituut (Search for Extraterrestrial Intelligence) een duit in het zakje: mensen op Mars zou een verwoestende invloed op de planeet kunnen hebben.

Heleen van Lier
Het landschap van Mars, gefotografeerd door Curiosity. Beeld Reuters
Het landschap van Mars, gefotografeerd door Curiosity.Beeld Reuters

De mens brengt een zwermende massa van 100 biljoen micro-organismen met zich mee. Deze micro-organismen zijn met mensen mee-geëvolueerd en helpen hen om te overleven. 'Maar als ze meegenomen worden naar een andere planeet, zijn de gevolgen onbekend en wellicht desastreus', waarschuwt Cynthia Phillips van SETI volgens Mashable.

Ruimtevaartorganisatie Nasa is al in staat onbemande missies naar Mars uit te voeren. In theorie is het dus mogelijk om mensen naar de planeet te vliegen. Maar ruimtevaartuigen worden altijd eerst grondig gesteriliseerd voordat ze naar Mars mogen, met mensen is dat onmogelijk. 'Ze scheiden iedere seconde duizenden microbes uit. Dit is een groot probleem', zegt het SETI-instituut.

Richtlijnen
De commissie voor ruimtevaartonderzoek COSPAR heeft al richtlijnen opgesteld voor toekomstige bemande missies naar Mars, om de planeet te beschermen, maar ook om de aarde te beschermen voor 'besmettingen' vanuit Mars. In deze richtlijnen staat onder andere dat een mens nergens mag lopen als er niet eerst een robot op uit is gestuurd.

Mocht de Mars One-missie werkelijkheid worden, zouden de belevenissen van de ruimtepioniers moeten uitmonden in 'het grootste mediaspektakel ooit'. Volgens Mars One hebben al duizend avonturiers zich aangemeld voor een enkele reis naar de planeet. Het gaat om een enkele reis, want terugvliegen naar de aarde is (nog) niet mogelijk. Om los te komen van de planeet, zouden de kolonisten een raketbasis moeten bouwen. Hiertoe hebben ze de middelen noch de mankracht. Deelnemers aan Mars One zullen de rest van hun leven op de planeet doorbrengen.

De uitzendingen zouden binnen enkele jaren moeten beginnen. Het bedrijf heeft 6 miljard dollar (4,6 miljard euro) nodig om de kolonie te financieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden