Mens draagt 1 kilo aan bacteriën met zich mee

'Ieder mens zit vol bacteriën, vooral in de darmen maar ook op de huid. Gemiddeld 1 kilo van ons lichaamsgewicht bestaat uit bacteriën.' Dat zei hoogleraar microbiologie en infectiepreventie Jan Kluytmans van het VUmc zaterdag. 'De meeste bacteriën kunnen geen kwaad, maar sommige bacteriën kunnen gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakke weerstand, zoals ouderen of ernstig zieken'.

Een laborant voert een MRSA-test uit. Beeld Archieffoto ANP
Een laborant voert een MRSA-test uit.Beeld Archieffoto ANP

In ziekenhuizen is het daarom zaak om extra alert te zijn op besmettingen met resistente bacteriën. Dat zijn bacteriën die niet meer reageren op antibiotica en daardoor moeilijk te bestrijden zijn.

'Je kan niet voorkomen dat mensen die een bacterie bij zich dragen in een ziekenhuis binnenkomen. Wat je wel moet proberen te vermijden is dat ze er ziek van worden of anderen mee besmetten. Daarom is het belangrijk dat je risicogroepen test om uit te zoeken of ze een ziekenhuisbacterie bij zich dragen. Varkenshouders worden standaard getest als ze binnenkomen in het ziekenhuis, maar ook mensen die recent in een buitenlands ziekenhuis geweest zijn', legt Kluytmans uit.

Lang niet iedereen die het ziekenhuis in komt wordt getest. Daardoor kan iemand die een ziekenhuisbacterie met zich meedraagt weleens gemist worden. 'Wanneer de besmetting dan vastgesteld wordt, moet meteen een contactonderzoek gedaan worden om te kijken of de patiënt anderen besmet heeft.'

Besmetting gebeurt via lichamelijk contact of via materialen. 'Daarom is het belangrijk dat bijvoorbeeld wc-brillen en douchekrukjes heel goed schoongemaakt worden. Ook moeten artsen en verpleegkundigen hun handen goed desinfecteren als ze een patiënt aangeraakt hebben, voordat ze de volgende patiënt aanraken', zegt Kluytmans.

De meest gangbare resistente bacteriën in ziekenhuizen zijn op dit moment de MRSA, de VRE en de ESBL. Deze bacteriën zijn onschadelijk zolang ze in de darmen of op de huid zitten van gezonde personen. Maar bij ernstig zieke patiënten kunnen ze een infectie veroorzaken die moeilijk te bestrijden is met antibiotica.

Nederlandse ziekenhuizen hebben relatief weinig resistente bacteriën. 'Maar met de opkomst van het medisch toerisme naar het buitenland groeit wel het risico dat mensen bacteriën meenemen naar Nederland. Dat kan op lange termijn negatieve gevolgen hebben voor onze gezondheidszorg', vreest Kluytmans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden