Han Lips

Menno Bentveld moest drie eindbazen verslaan en vond de marinebasis

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De Muur.

De Muur Beeld NPO 2
De MuurBeeld NPO 2

Voor die big, big wall van Donald Trump komt deze serie van De Muur te vroeg. Dacht Lips. Het was naïef gedacht. Bij nader inzien heeft Menno Bentveld in 2014 al aan de Mexicaanse grens gestaan. Het was de eerste serie van De Muur, toen Bentveld begon met zijn reizen langs politieke scheidslijnen, 25 jaar na de val van de Berlijnse Muur.

Voor de tweede serie ging hij zondag naar Guantánamo. Dan denken we allemaal aan de Amerikaanse bergplaats voor Al Qaidastrijders, maar daar ging het dus niet om. Het overbekende Guantánamo Bay is maar een kleine
enclave in de veel minder bekende Cubaanse provincie Guantánamo.

En dat terwijl het over de hele wereld meegeneuriede Cubaanse liedje Guantanamera toch gaat over een meisje uit Guantánamo. Slechts een klein deel van die enclave wordt dan weer gebruikt als strafkamp.

Al sinds 1903 hebben de Amerikanen hier een marinebasis. Dat weten we dan weer omdat Bentveld van de Cubaanse autoriteiten op audiëntie moest bij drie historici voordat hij toestemming kreeg om door te reizen naar het uiterste zuidoosten van het eiland.

En door die steeds weer met een diepe zucht uitgesproken belofte dat ze als eerste westerse cameraploeg tot aan het hek van de marinebasis mochten komen. "We hebben toestemming gekregen. Dachten we."

Het gaf de eerste aflevering van dit seizoen iets van een computergame. Alsof Bentveld eerst twee gele sleutels moest verzamelen, allerlei valstrikken moest ontwijken en drie eindbazen moest verslaan, alvorens hij de prinses in zijn armen kon sluiten.

Maar de beelden uit Cuba waren er niet minder om. Bentveld was een goede gids door een besloten, maar hartelijke wereld, waar de tijd schijnbaar heeft stilgestaan.

En dan die muziek. Nog de rest van de avond met een wijsje in het hoofd gezeten. 'Guantanamera...'

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden