Plus

Meningokokken: alle 14-jarigen voortaan een vaccinatie

De Gezondheidsraad wil dat álle 14-jarigen en baby's tegen meningokokken type W worden ingeënt. In Amsterdam was de opkomst van 14-jarigen slechts 68 procent.

Lorianne van Gelder­­
null Beeld anp
Beeld anp

1. Waarom worden baby's en 14-jarigen ingeënt?
De ziekte komt het meeste voor bij kinderen tot 2 jaar, bij tieners tussen de 14 en 24 en bij mensen boven de 45. De oproep voor inenting in het najaar was voor een deel van de 14-jarigen, omdat zij het meest 'intensief contact' met elkaar hebben - denk aan zoenen, bij elkaar hangen, vaak in groepjes zijn.

Ook kinderen van 14 maanden krijgen sinds mei 2018 eveneens een inenting tegen meningokokken type A, C, W en Y. Volgend jaar krijgen alle jongeren van 14 tot 18 jaar een oproep voor een vaccinatie. Door het vaccineren van deze groep wordt ook de rest van de bevolking beschermd.

Opmerkelijk genoeg was de opkomst voor de inenting voor Amsterdamse tieners laag vergeleken met de rest van het land. Slechts 68 procent liet zich inenten, tegen 80 tot 90 procent in andere gemeenten.

Terwijl ouders van kinderen van andere leeftijden juist bijzonder vaak om de inenting vroegen. Zelf een prik regelen kost ongeveer 60 euro. In september was er zelfs een run op de vaccins.

2. Hoe gevaarlijk is de meningokokkenziekte?
Het is een zeldzame, maar ernstige ziekte, al zit de meningokokken ook vaak zonder gevolgen in de neus. Maar als de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel komt, kan het een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken, te herkennen aan niet weg te drukken rode puntjes op de huid.

Je kunt er ook doof van worden en door ernstige bloedvergiftiging moet soms een arm of been worden geamputeerd. Van de mensen met een hersenvliesontsteking gaat 5 tot 10 procent dood, dat geldt ook voor 20 tot 50 procent van de patiënten met een ernstige bloedvergiftiging.

3. Hoeveel risico lopen kinderen die niet zijn ­gevaccineerd?

De kans op de meningokokkenziekte is klein, maar het aantal ziektegevallen stijgt sinds 2015. Vóór 2015 waren er gemiddeld vier patiënten per jaar, in 2017 zijn er tachtig patiënten geteld met meningokokkenziekte W. En tot november 2018 waren er 98 patiënten, van wie er 21 zijn overleden. In Amsterdam zijn de aantallen gering. In heel 2017 en 2018 waren er negentien gevallen gemeld, waarvan slechts één patiënt buiten de doelgroep viel.

4. Moeten we toch allemaal gaan inenten?
Zeker niet. Stella Zonneveld, voorzitter van de Amsterdamse Huisartsenkring, kreeg geregeld verzoeken tot inenting van ouders voor kinderen in andere leeftijdsgroepen. Ook volwassenen vroegen zelf om een vaccinatie. Vaccinatie kan voor hen geen kwaad, maar ze ­adviseert het niet.

"Mensen die wat sneller bezorgd zijn, ­nemen graag het zekere voor het onzekere. Wie zijn wij dan om het niet te doen? Er is niet nul risi­co."

Nul risico is er inderdaad niet, maar het is echt niet nodig, benadrukt ook de GGD Amsterdam. Al zijn mensen die het willen wel welkom. Anja Schreijer, hoofd Algemene Infectieziekten: "De kans dat je de ziekte krijgt, is minimaal."

Wat haar zorgen baart, is de lage opkomst onder 14-jarigen, waar de gezondheidsdienst een onderzoek naar is begonnen. Niet in de laatste plaats omdat ze in haar omgeving hoort dat ouders de keuze aan hun kind laten.

"Jongeren zeggen al snel dat ze geen zin hebben in een prik. Onverantwoord, want niet alle 14-jarigen kunnen die risico's goed afwegen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden