Ménage à six: Hollande deelde minnares met topman rechtse UMP

In Franrkijk is een schandaal losgebarsten dat de ontrouw van ex-president Nicolas Sarkozy met Carla Bruni doet verbleken. De huidige president François Hollande (58) wist volgens een spraakmakend nieuw boek van twee vooraanstaande politieke journalisten dat hij een minnares deelde met Patrick Devedjian, een 68-jarige topman van de rechtse UMP, ex-minister, vertrouweling van Sarkozy en dus een politieke rivaal van Hollande.

François Hollande (rechts) en Valerie Trierweiler. Beeld ANP
François Hollande (rechts) en Valerie Trierweiler.Beeld ANP

Die minnares was niemand minder dan Valérie Trierweiler (47), de nieuwe first lady in Parijs die het niet kon verkroppen dat Devedjian weigerde zijn vrouw te verlaten voor haar, terwijl Trierweiler zelf ook nog getrouwd was.

Dus papte de heuse mannenverslindster maar doodleuk aan met het andere kamp, namelijk François Hollande, die toen al jarenlang was getrouwd met Ségolène Royal, de socialiste presidentskandidate die in 2007 verloor tegen Sarkozy. Een onvervalste 'ménage à six' dus.

Zowel Trierweiler (zelf een journaliste) als Devedjian hebben al aangekondigd dat ze de auteurs van het boek voor de rechter dagen, maar die verzekeren dat hun onderzoek heel grondig en authentiek was.

Valérie Trierweiler
Valérie Trierweiler (47) werd wereldberoemd dankzij Twitter. Bij de verkiezingen eerder dit jaar stuurde de vrouw van Hollande doodleuk een tweet de wereld in waarin ze opriep voor een kandidaat te stemmen die met haar rivale Segolène Royal (de ex van Hollande) in de clinch ging in La Rochelle. Het was een bijzonder gênant moment voor Hollande, omdat die zelf uitdrukkelijk zijn steun aan Royal had betuigd. De hele affaire speelde politiek in het nadeel van de huidige Franse president.

Topjournalisten
Wat er nu naar buiten is gekomen, is nog een stuk explosiever. De Franse politieke journalisten Christophe Jakubyszyn (TF1 en LCI) en Alix Bouilhaguet (France 2) brengen in hun ophefmakende boek 'La Frondeuse' ('De Rebel') het onverkwikkelijke verhaal van de ménage à six. Op het moment dat zowel Valérie Trierweiler, zelf een gerespecteerde journaliste, als Patrick Davedjian getrouwd waren, begonnen ze begin deze eeuw een relatie.

Generaalsdochter
Pittig detail: Trierweiler is 21 jaar jonger dan de voorman van het UMP, een ex-minister en een naaste vertrouweling van ex-president Sarkozy. Davedjian is van Armeense origine en hij was al sinds 1969 getrouwd met Sophie, de dochter van een generaal. Samen heeft het koppel vier kinderen. Trierweiler, haar echte naam is Valérie Massonneau, was op dat moment al sinds 1995 getrouwd met Denis Trierweiler, een topman bij Paris Match met wie ze drie kinderen had.

30 jaar met Royal
Omdat Patrick Devedjian zijn vrouw maar niet wilde verlaten, ondanks herhaaldelijk aandringen van Trierweiler, liet ze zich verleiden door een andere toppoliticus aan de overzijde van het politieke spectrum. François Hollande was toen al meer dan 30 jaar samen met Ségolène Royal. Samen hadden ze liefst vier kinderen: Thomas (1984), Clémence (1985), Julien (1987) en Flora (1992). Hollande wist dat de getrouwde Trierweiler ondertussen ook nog de lakens deelde met zijn politieke rivaal Devedjian.

Ultimatum
In 2003 zette Trierweiler, in die periode politiek journaliste, het mes op de keel van Davedjian. Het ultimatum dat ze stelde: zijn vrouw verlaten of het was gedaan tussen hen.

De UMP-topman weigerde en Trierweiler koos voor Hollande. Pas in 2007 diende Trierweiler een verzoek tot scheiding van haar man in en drie jaar later was die officieel. Jarenlang was mannenverslindster Trierweiler dus met drie mannen tegelijk.

Ook in 2007 brak Hollande van zijn kant met Royal na haar mislukte poging om president te worden. Drie jaar later maakte Hollande zijn relatie met Trierweiler officieel bekend, maar ze zijn niet getrouwd. Zo is Trierweiler de eerste ongetrouwde première dame ooit op het Elysée.

Gerechtelijke stappen
Niet verwonderlijk dat Valérie Trierweiler de minst populaire Franse first lady (première dame) in jaren is. Bijgenaamd 'Valérie Rottweiler' en 'Première Concubine' is ze opgejaagd wild in de Franse media. Zelfs de serieuze tv-zenders en kranten pakken uit met de affaires van Trierweiler, die nu in de tegenaanval probeert te gaan door de auteurs van het boek aan te klagen voor smaad. Ook Devedjian zal gerechtelijke stappen ondernemen.

En Hollande? Het imago van de president heeft een nieuwe ferme deuk gekregen en door allerlei bezuiningsmaatregelen was zijn populariteit al naar een dieptepunt gezakt. Om de hele zaak rond Valérie Trierweiler niet meer aandacht te geven dan nodig, laat Hollande het omstreden boek 'La Frondeuse' wel ongemoeid. Hij heeft zo al kopzorgen genoeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden