Plus

Men & Chicken is volkomen van de pot gerukt en erg geestig

Twee broers die elkaar niet kunnen luchten of zien, gaan na het overlijden van hun pleegvader op zoek naar hun biologische vader. De reis, die vol zit met geestige plotwendingen en absurde kwinkslagen, brengt ze dichter bij elkaar.

Bart van der Put
David Dencik als Gabriel en Mads Mikkelsen als Elias Beeld -
David Dencik als Gabriel en Mads Mikkelsen als EliasBeeld -

Gabriel en Elias zijn broers, maar verdragen elkaar nauwelijks. Gabriel is een bedachtzame man, die als filosoof een leerstoel bekleedt en regelmatig door braakneigingen geplaagd wordt. Het leven van Elias wordt voortdurend ontregeld door een onverzadigbare geslachtsdrift. We ontmoeten hem tijdens een rampzalige date met een jonge vrouw in een rolstoel. Elias belandt voortijdig in een toilethokje, waar hij rukkend aan zijn gerief komt.

De dood van hun vader brengt Gabriel en Elias samen. Ze vernemen dat hun biologische vader mogelijk nog leeft, op het eiland Ork. De broers pakken de auto en zetten koers naar Ork. Elias minacht de wetenschappelijke interesse van zijn oudere broer. Onderweg vraagt hij: 'Ben je nog steeds bezig met die Darwin en Einstein?' Gabriel hapt toe: 'Einstein heeft de Nobelprijs gewonnen, Elias.' Waarop broertjelief de context memoreert: '1921 was een buitengewoon zwak jaar voor de natuurkunde.'

Het heeft lang geduurd, maar tien jaar na hun triomf met de absurdistische zwarte komedie Adam's apples brengen schrijver-regisseur Anders Thomas Jensen en steracteur Mads Mikkelsen opnieuw het beste bij elkaar naar boven. De Deense filmmaker zat in de tussentijd niet stil, er werden in die periode elf scenario's van zijn hand verfilmd, maar ook als regisseur heeft hij in tien jaar niets aan vaardigheid of originaliteit ingeboet.

Men & Chicken

Regie Anders Thomas Jensen
Met Mads Mikkelsen, David Dencik, Nicolas Bro
Te zien in Filmhallen, Ketelhuis, Kriterion, Tuschinski

Slapstick
Net als in Adam's apples oogt Mikkelsen volslagen krankjorum, met krulletjeshaar en een snor die een hazenlip moet verbergen, maar hij maakt Elias tot meer dan een dwangneurotisch typetje. Er broeit iets in dat heerschap, en bij de door David Dencik vertolkte Gabriel is het niet anders. Op Ork treffen ze hun vader, min of meer, en een drietal halfbroers, de een nog gekker dan de ander.

Het bezoek heeft voor alle betrokkenen en het aanwezige pluimvee grote gevolgen, en pakt voor de toeschouwer ook memorabel uit. Jensen doorspekt zijn droogkomische dialogen met absurde kwinkslagen en heeft een aanstekelijke voorliefde voor slapstick en buitenissige plotwendingen, die schokkend zouden zijn indien ze de lachspieren niet zo effectief beroerden. Men & Chicken is volkomen van de pot gerukt en buitengewoon geestig, en wordt warm aanbevolen.

Filmposter Beeld -
FilmposterBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden