Melkert in de race om VN-organisatie te leiden

Ad Melkert is een van de negen kandidaten om de VN-organisatie voor arbeid te gaan leiden. De nominaties zijn gesloten, de keus wordt op 28 mei gemaakt. Dat heeft de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) vandaag bekendgemaakt.

null Beeld

De vroegere PvdA-leider Melkert moet het opnemen tegen kandidaten uit Groot-Brittannië, Zweden, Frankrijk, Maleisië, Colombia, Niger, Benin en Senegal.

De regering meldde in december dat Nederland de vroegere PvdA-leider Melkert had voorgedragen. Daarop eiste gedoogpartij PVV dat zijn kandidatuur zou worden ingetrokken.

Binnen de ILO overleggen overheden, werkgevers en werknemers over alles wat met arbeid te maken heeft. De organisatie pleit onder meer voor goede bescherming van werknemers en zet zich in tegen kinder- en dwangarbeid.

Melkert (56) werkte de afgelopen jaren als speciaal VN-gezant voor Irak. Daarvoor werkte hij bij het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP en de Wereldbank. Van augustus 1994 tot augustus 1998 was Melkert minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook was hij Tweede Kamerlid voor de PvdA en jarenlang fractievoorzitter. In 2002 was hij lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen, als opvolger van Wim Kok.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden