Meldpunt voor onveilige situaties studenten

De ASVA studentenunie lanceert woensdagmiddag een meldpunt voor studenten die bedreigd of geïntimideerd zijn in of rond hun eigen huis.

Ton Damen
De verkrachtingszaak bij de Wenckebachweg was volgens Xandra Hoek 'de druppel'. Beeld Mats van Soolingen
De verkrachtingszaak bij de Wenckebachweg was volgens Xandra Hoek 'de druppel'.Beeld Mats van Soolingen

Aanleiding zijn aanhoudende klachten over criminaliteit en onveiligheid rond de wooncontainers aan de H.E.J. Wenckebachweg en enkele andere studentenhuizen in de stad.

De studentenwoningen zijn volgens de ASVA al tijden mikpunt voor inbrekers en andere criminelen. De ruim duizend studenten van het complex nabij station Spaklerweg maken zich grote zorgen over hun veiligheid. De ASVA spreekt op de nieuwe site van het meldpunt van "een onhoudbare situatie". Studenten voelen zich niet meer veilig in hun eigen huis door "inbraken, aanrandingen en vage types die rondhangen".

Zorgen
Volgens Xandra Hoek, voorzitter van de ASVA, zouden woningcorporaties, politie en de gemeente meer moeten doen aan de veiligheidsproblemen. Zij zegt dat de studenten zich onvoldoende serieus genomen voelen. De Wenckebachweg spant volgens haar de kroon, maar ook incidenten met studentenwoningen aan de Zuiderzeeweg, bij de NDSM-werf, de Spinozacampus en het Sciencepark, met veelal inbraken en berovingen, baren zorgen.

De verkrachtingszaak bij de Wenckebachweg was volgens Hoek "de druppel" die de ASVA deed besluiten met een meldpunt te komen. Het meldpunt is volgens haar ook vooral bedoeld om voor de corporaties, de politie en de stad in kaart te brengen hoe onveilig de situatie voor studenten in de afgelegen gebieden precies is. Studenten worden opgeroepen massaal het meldpunt te benaderen.

'Elk incident is teveel'
Duwo, verhuurder van veel studentenwoningen, laat weten intensief in contact te treden met beheerders om problemen te voorkomen. Hans Plomp, vestigingsdirecteur van Duwo Amsterdam: "We hebben ook contact opgenomen met stadsdelen en de politie. Onze statistieken geven aan dat er nu geen noemenswaardige incidenten meer zijn."

De woordvoerder van De Key ziet geen toename van meldingen, maar zegt de problemen heel serieus te nemen. "Elk incident is er een teveel. Voor de Wenckebachweg zijn wij juist in gesprek met politie en de gemeente. Afgelopen week hebben we weer contact gehad. We gaan er ook camera's ophangen."

Veel gebouwd
Volgens De Key is een van de oorzaken van de incidenten dat in het gebied rond de Wenckebachweg en de Weespertrekvaart veel gebouwd wordt. "Studenten moeten ook veel omlopen om van de metro hun huis te bereiken. Het gevoel van onveiligheid stijgt ook daardoor. Velen ondernemen actie, en fietsen bijvoorbeeld samen naar huis," aldus de woordvoerder.

De berichten over criminaliteit rond de Wenckebach betreffen, behalve een schietincident en een ernstig zedendelict, de bedreiging van een vrouw met verkrachting vorige maand en een jongen die begin januari bedreigd zei te zijn met een mes. Ook meldden studenten dat er half december een indringer was die seksueel getinte opmerkingen maakte.

Deze week is extra politie aanwezig bij het studentencomplex aan de Wenckebachweg en worden camera's geplaatst, aldus burgemeester Eberhard van der Laan. De gemeente gaat ook de situatie op andere tijdelijke studentencomplexen in de stad beoordelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden