Meldpunt voor nare internetervaring jongeren

Jongeren die vervelende zaken ervaren op internet, kunnen vanaf vandaag terecht op de website Meldknop.nl. De site geeft informatie, advies en hulp aan jongeren die online te maken krijgen met discriminatie, seksuele intimidatie of pesterijen.

© ThinkStock Beeld
© ThinkStock

De site is een samenwerking tussen diverse organisaties. De Kindertelefoon, Pestweb, de meldpunten voor discriminatie en kinderporno, en de politie zijn erbij betrokken. Verscheidene deskundigen kunnen jongeren die een nare ervaring op het web hebben meteen helpen als ze zich per e-mail of telefoon melden.

Meldknop is niet alleen een website, maar ook letterlijk een knop die in de internetbrowser gezet kan worden om de site direct te openen. Minister van Veiligheid Ivo Opstelten lanceerde de website met bijbehorende knop vandaag in Scheveningen, daarbij vergezeld door een aantal jongeren.

Hoe vaak jongeren last hebben van bijvoorbeeld pesten op internet, valt niet met absolute zekerheid te zeggen. Van de 1000 jongeren die op internet een vragenlijst van onderzoeksbureau No Ties invulden, zei ongeveer een kwart wel eens online gepest te zijn.

Overigens wordt er nog steeds vaker 'offline' gepest dan op internet, bleek onlangs uit een groot Europees onderzoek waaraan onder meer het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) meewerkte. Van de ongeveer 1000 kinderen die het SCP interviewde, zei 14 procent het afgelopen jaar te maken te hebben gehad met pesterijen. 4 procent zei in de laatste 12 maanden te zijn gepest op internet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden