Meldplicht voor relatie met collega bij advocatenkantoor

Wie een relatie krijgt op de werkvloer, moet dat bij het internationale advocatenkantoor Linklaters voortaan melden om (de schijn van) belangenverstrengeling te voorkomen.

Vera Spaans
De Zuidas vanuit de lucht. Beeld anp
De Zuidas vanuit de lucht.Beeld anp

Daarnaast is op een aantal buitenlandse vestigingen een externe meldlijn gelanceerd voor seksuele intimidatie, pesten, discriminatie en ander grensoverschrijdend gedrag.

De meldlijn heet SpeakUp en wordt verzorgd door een externe partij, ­zodat medewerkers hun klacht anoniem kunnen indienen. Meldingen worden vervolgens doorgespeeld naar een interne commissie bij Link­laters, die dan verdere maatregelen kan treffen.

Ongepast gedrag
Britse media koppelen de maatregelen aan de ontwikkelingen sinds #MeToo. Het Amsterdamse kantoor zegt dat dit vooral moet worden gezien als 'ondersteuning van een cultuur waarin individuen zich comfortabel voelen om ongepast gedrag te melden'.

De meldlijn SpeakUp is nu toegankelijk voor medewerkers in Groot-Brittannië, de VS en Azië. Later komt de meldlijn ook in Amsterdam en de andere vestigingen op het vasteland van Europa.

De richtlijn rond het melden van relaties is wel van kracht op alle vestigingen.

Relaties zijn niet verboden, benadrukt het kantoor. Het wil werknemers vooral bewust maken van de risico's wanneer bijvoorbeeld sprake is van een hiërarchische verhouding, of wanneer de een invloed kan hebben op de carrière van de ander.

Richtlijn
Uit een rondgang van advocatenwebsite Advocatie.nl blijkt dat andere kantoren een vergelijkbare richtlijn hebben, zoals Allen & Overy, Loyens & Loeff en De Brauw.

De maatregelen van Linklaters volgen kort nadat het kantoor een recordaantal vrouwen had benoemd tot partner: van het jongste cohort benoemingen was 37 procent vrouw.

Bij Linklaters werken meer dan 5000 mensen, op 29 kantoren in 20 landen. Op de Amsterdamse vestiging op de Zuidas werken 60 advocaten. Het is onder meer adviseur van ABN Amro, Delhaize en Unilever.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden