'Meldplicht Airbnb-verhuur heeft groot privacyrisico'

De invoering van een meldplicht voor Airbnb-verhuurders kent grote privacyrisico's. Hackers, maar ook de Belastingdienst, kunnen behoorlijk profiteren van het 'vakantieregister' dat de gemeente opbouwt.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Daarvoor waarschuwt privacywaakond Privacy First woensdag, op de dag dat de gemeenteraad naar verwachting zal instemmen met het voorstel van wethouder Laurens Ivens (Wonen).

"Op geen enkele manier wordt in dit besluit nagedacht over de privacy van verhuurders, behoorlijk kwalijk voor een coalitie met partijen als D66 en SP die privacy belangrijk zeggen te vinden," aldus Vincent Böhre, operationeel directeur van Privacy First.

De gemeente wil al langer een verplichte registratie opleggen aan de tienduizenden Amsterdammers die hun woning tijdelijk verhuren aan toeristen, via platforms als Airbnb of Booking.com. Hiermee moet het makkelijker worden illegale hotels die actief zijn op deze websites, te betrappen.

Onduidelijk
Ivens wil dat de meldplicht op 1 oktober ingaat. Verhuurders die zich niet laten registreren riskeren een boete van 6000 euro. Privacy First vind dat de wethouder veel te hard van stapel loopt.

Volgens de organisatie is volslagen onduidelijk hoe de meldplicht eruit gaat zien, welke gegevens worden overgedragen aan de gemeente en welke instanties gebruik mogen maken van die informatie. "We snappen dat er iets nodig is om de misstanden in Amsterdam tegen te gaan," zegt Böhre.

"Maar de gegevens die de gemeente hiervoor verzamelt, komen in een databank. Dit wordt een soort vakantieregister waarin precies te zien is wanneer duizenden Amsterdammers niet in hun eigen huis zullen zijn. Dat is zeer waardevolle informatie voor hackers en inbrekers."

"Daarnaast is er weinig bekend over wie deze informatie mag gebruiken. Want de uitkeringsinstanties willen ook wel weten of iemand ongeoorloofd neveninkomsten heeft. En voor de Belastingdienst is dit ook een goudmijn om de aangifte inkomstenbelasting te controleren."

Böhre roept op tot een onafhankelijk onderzoek, dat de privacyrisico's van de meldplicht in kaart brengt, een 'privacy-impactonderzoek'. Verder vindt hij dat de database waarin de gemeente de verzamelde gegevens bijeenbrengt, voorzien dient te zijn van degelijke gegevensversleuteling zodat de data zo anoniem mogelijk gebruikt wordt, adviseert hij.

De stichting hekelt D66 en de SP omdat die partijen zich geen enkele zorg lijken te maken over de gevolgen van de meldplicht, terwijl zij privacy anders altijd hoog in het vaandel hebben staan. "Ze maken graag goede sier met de privacy, dan nu graag boter bij de vis!"

Makkelijk bewijs
De verhuur van een woning aan toeristen is legaal, mits dat aan niet meer dan vier personen tegelijk is en hooguit 60 dagen per jaar. Bij een meldplicht kan de gemeente meteen zien wie in overtreding is, nu is het verzamelen van bewijs veel moeilijker.

Naar schatting 17.000 mensen verhuren hun huis wel eens via marktleider Airbnb. Omdat er meer websites op dit terrein actief zijn, zou het aantal vakantieverhuurders nog wel groter kunnen zijn.

In andere steden waar een meldplicht voor vakantieverhuur is ingevoerd, werkt Airbnb vaak mee. Zo kunnen verhuurders Airbnb toestemming geven hun gegevens te delen met de gemeente, zodat zij aan de regels voldoen.

Sinds 2015 incasseert Amsterdam op deze manier ook toeristenbelasting. Die wordt door Airbnb automatisch afgedragen aan de stadsschatkist. Airbnb verzette zich eerder dit jaar overigens fel tegen de invoering van een meldplicht.

Volgens een zegsvrouw van wethouder Ivens wordt de meldplicht ingericht onder de geldende privacynormen binnen de gemeente en is aparte vermelding hiervan niet nodig in het besluit. Via het beveiligde DigiD worden de verhuurdatum, naam en adres verzameld.

Lees ook: Airbnb noemt meldplicht 'een inbreuk op privacy', Airbnb verspeelt laatste greintje sympathie in Stopera en: Topman McClure: 'Markt voor Airbnb in Amsterdam is nog veel groter'

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden