Meldingen processierups Amsterdam sinds weekend explosief gestegen

Een kolonie eikenprocessierupsen.Beeld ANP

De eikenprocessierups zorgt voor veel overlast in Amsterdam. Het aantal meldingen is sinds afgelopen weekend explosief gestegen. ‘De jeuk die je ervan krijgt, is echt niet leuk hoor.’

Op je armen en benen rode, jeukende bultjes vlak naast elkaar? Dan ben je waarschijnlijk ten prooi gevallen aan de eikenprocessierups, de larve van een nachtvlinder. De minuscule brandende haartjes van het insect kunnen onder meer zorgen voor enorme jeuk.

Hoeveel mensen klachten hebben door de eikenprocessierups is onduidelijk, er is geen algemeen meldpunt voor. Wel is duidelijk dat het aantal meldingen van mensen die de eiken­processierups in bomen zien, is toegenomen. Twee weken geleden werden 17 meldingen in een week gedaan, vorige week waren dat er 35. Sinds afgelopen weekend gaat het om zo’n 20 meldingen per dag, blijkt uit opgevraagde cijfers van de GGD.

Amsterdamse Bos

Experts waarschuwden de afgelopen dagen al voor de aanwezigheid van de eikenprocessierups − sommigen spraken zelfs van drie keer zo veel rupsen vergeleken met een jaar geleden.

Dat mensen er na dit weekend zoveel last van hebben, ligt volgens onderzoeker Silvia Hellingman van het Kenniscentrum Eikenprocessierups aan de weersomstandigheden van de afgelopen weken. “Het heeft veel gestormd en geregend, waardoor nesten en rupsen uit de bomen zijn gewaaid en de populatie zich heeft verspreid. Ze zitten nu op veel meer plekken dan vorig jaar, ook in bijvoorbeeld heggen.”

Tel daarbij op dat het deze dagen heel warm kan zijn, en de omstandigheden zijn ideaal voor overlast. “Ook de beesten gaan op zoek naar een koele plek.” Daardoor komen mensen en dieren volgens de onderzoeker makkelijker met de rups in contact. “Bijvoorbeeld als mensen onoplettend tegen een eikenstam aan gaan zitten.”

Wind

Ook is de eikenprocessierups een paar weken geleden verveld. De huid die achterblijft, bevat veel brandharen en is heel licht, en kan door de wind worden meegenomen. “Je kunt dus ook zomaar op haartjes gaan zitten,” zegt Hellingman. “De jeuk die je krijgt, is echt niet leuk.”

Dat ondervond ook VU-student Ashwin Rademaker, die zondag in het Amsterdamse Bos eerst in de zon lag en zich daarna verplaatste naar de schaduw. Van een eikenboom, bleek achteraf. Hij kreeg uitslag op zijn armen en benen. “De jeuk is niet te vergelijken met die van een muggenbult. Het zit op veel meer plekken en houdt langer aan. Je bent constant aan het krabben. Mijn buurmeisje was er nog erger aan toe. Zij had een bikini aan, haar hele buik en benen waren rood van de bultjes.”

Hoge plaagdruk

Klachten kunnen twee weken aanhouden. Wie in contact is gekomen met de rups, moet huid en ogen wassen. De haartjes kunnen ook met plakband worden verwijderd. Antihistamine­tabletjes helpen tegen de jeuk.

Op de website van de gemeente is een kaart te vinden waarop de nesten van de rups de afgelopen jaren zijn geregistreerd, gecategoriseerd van een ‘lage’ tot ‘hoge’ plaagdruk. Daarop is te zien dat vooral in het zuiden van de stad, in het Amsterdamse Bos bijvoorbeeld, veel eikenprocessierupsen te vinden waren.

Meldingen van rupsennesten kunnen onder meer worden gedaan via de GGD en via het Meldpunt Openbare ruimte. Op de website kan op een kaart een puntje worden gezet met de locatie.

De gemeente Amsterdam laat weten de mankracht voor het bestrijden van de rups te hebben vergroot. “Normaal gesproken zijn er tussen de vijf en tien man mee bezig,” zegt een woordvoerder. “Nu zijn dat er vijftien. Met een soort stofzuiger worden de rupsen opgezogen.”

Volgens onderzoeker Hellingman is dat mosterd na de maaltijd. “We betalen nu voor de prijs van de bezuinigingen op de bestrijding van afgelopen jaren. We moeten af van de monocultuur aan eiken, het zijn er te veel. Denk je dat dit beestje dan ooit weggaat?”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden