Meldingen ongewenst seksueel gedrag bij gemeente verdubbeld

De internationale aandacht voor ongewenst gedrag door de #MeToo-discussie, leidt ook binnen de gemeente Amsterdam tot meer meldingen van ongewenst seksueel gedrag.

'Het is te prijzen dat de gemeente Amsterdam hierover eerlijk is. Zo wordt het voor slachtoffers makkelijker om zich te melden'Beeld ANP

In 2017 werd 20 keer melding gemaakt van ongewenst gedrag, tegen 11 meldingen in het jaar ervoor. Dat meldt het stadhuis in het sociaal jaarverslag over de personele ontwikkelingen binnen het ambtenarenkorps.

Het gaat om klachten over stalking en seksuele intimidatie. Bij de gemeente werken bijna 15.000 ambtenaren van wie een deel parttime, naast 4000 externe krachten.

In vier gevallen is een integriteitsonderzoek ingesteld nadat ambtenaren melding hadden gemaakt van ongewenste toenaderingspogingen door een collega. In de jaren daarvoor gebeurde dat nul keer.

De stijging komt overeen met de bevindingen van het landelijke Centrum Seksueel Geweld, dat sinds de internationale discussie over het fenomeen #MeToo losbarstte in 2017, ook ongeveer een verdubbeling van het aantal meldingen te verwerken kreeg.

De gemeente ziet #MeToo ook als de oorzaak voor het groeiende aantal meldingen en integriteitsonderzoeken wegens ongewenst gedrag.

The New Yorker en The New York Times onthulden dat de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein jarenlang actrices tot seksuele handelingen had bewogen, in ruil voor rollen en andere gunsten. Hierna kreeg het onderwerp wereldwijd veel aandacht en werd er ook binnen de gemeente Amsterdam specifiek naar het probleem gekeken.

Veel gesprekken gevoerd
Willy van Berlo, die zich namens Kenniscentrum Rutgers buigt over seksueel geweld, is blij dat een grote organisatie als de gemeente transparant is over het fenomeen.

"Ik vind het te prijzen dat ze hier eerlijk over zijn. Als seksueel geweld in de openbaarheid komt, wordt het voor slachtoffers makkelijker om de stap te zetten om ook te gaan melden. Dit betekent niet per se dat het binnen de betreffende organisatie vaker voorkomt."

Er zijn straffen uitgedeeld, maar de gemeente wil vooralsnog niet kwijt welke sancties er zijn ingesteld tegen de daders in kwestie.

'Het beeld is dat de aandacht voor dit onderwerp de meldingsbereidheid heeft doen toenemen,' concludeert de gemeente.

De bijna vijftig interne vertrouwenspersonen hebben veel gesprekken gevoerd over ongewenst gedrag. Het probleem wordt inmiddels op management­niveau besproken, en ongewenst gedrag is een onderwerp in gesprekken tussen leidinggevenden en medewerkers.

Geen beleid
Uit het sociaal jaarverslag komt verder naar voren dat het aantal vrouwelijke werknemers is gegroeid naar 50,1 procent van de organisatie, de gemiddelde leeftijd is 47 jaar.

De medewerkerstevredenheid is gestegen van een 6,5 naar een 6,8. Het totale aantal integriteitsmeldingen is licht afgenomen, van 92 in 2016 naar 86 in het afgelopen jaar. Hieronder vallen zaken als fraude en pesten op de werkvloer.

De groei van het aantal meldingen wil niet zeggen dat ongewenst gedrag bij de gemeente vaker voorkomt dan elders. De meeste bedrijven zijn niet transparant over het aantal meldingen van intimidatie of ongewenst gedrag.

Uit onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat meer dan de helft van de grote werkgevers in Nederland geen beleid heeft om pesten, agressie of seksuele intimidatie te registreren en tegen te gaan.

20

In 2017 werd er 20 keer melding gemaakt van ongewenst gedrag, tegen 11 meldingen in het jaar ervoor. Het gaat om klachten over stalking en seksuele intimidatie.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden