Melding rommel op straat met gsm

Rommel op straat. Komende zomer kunnen Amsterdammers hier een melding van maken via hun smartphone. Foto ANP Beeld
Rommel op straat. Komende zomer kunnen Amsterdammers hier een melding van maken via hun smartphone. Foto ANP

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam houdt komende zomer een proef waarbij burgers met hun smartphone melding kunnen maken van rommel op straat, losliggende stoeptegels of vernield straatmeubilair.

Wethouder Eric van der Burg (VVD) stemde in met het verzoek van VVD-raadslid Maurice Piek om een proef te houden met de applicatie. Daarvoor moet wel eerst een speciale applicatie worden ontwikkeld, die burgers kunnen installeren op hun iPhone of smartphone.

Als het programma is geïnstalleerd, kunnen Amsterdammers met hun telefoon een foto maken van de rommel en die met één druk op de knop naar de gemeente sturen. Het programma stuurt met de foto ook de coördinaten mee, zodat de gemeente precies weet waar de losliggende stoeptegel of de illegaal gedumpte koelkast te vinden is.

De applicatie kan worden gebruikt om alle soorten rommel of overlast te melden: van te vroeg buitengezet huisvuil tot graffiti, van kapotte lantarenpalen tot illegaal geplaatste plantenbakken. Het programma zorgt ervoor dat de melding bij de juiste dienst terechtkomt.

Volgens Piek is het niet alleen gemakkelijker om overlast te melden met de smartphone, maar is het ook goedkoper. Een ander voordeel is dat de gemeentelijke dienst meteen kan zien wat er moet gebeuren en welk materieel nodig is.

Als het probleem is hersteld, kan de ambtenaar de klager een bericht of een foto terugsturen. Piek: ''Dan weten mensen zeker dat er iets met hun klacht gebeurt. Dat vergroot de bereidheid om dit soort dingen te melden.'' (JASPER KARMAN)

Zie ook: verbeterdebuurt.nl en de App van de dag Verbeterdebuurt (17/11/10)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden